AvtomobilizemNovice

Bugatti Bolide: hiperšportni dirkalnik najvišjega standarda

Bugatti razkriva okovje hiperšportnika Bolide.

Bugatti, sloveč po svoji stoletni zapuščini v avtomobilizmu, s svojim dirkalnim hiperšportnikom Bolide premika meje zmogljivosti in varnosti. Fantastičen novi član družine uteleša Bugattijevo vizijo vrhunskega hiperšportnega avtomobila, ki je namenjen izključno dirkališčem in združuje njegovo neprekosljivo dediščino motošporta z najsodobnejšo tehnologijo.

Bolide se ponaša z napredenim monokokom iz ogljikovih vlaken, ki je običajno rezerviran za dirkalne avtomobile iz sveta Formule 1 in Le Mansa. Ta konstrukcija odraža eleganten »katamaran«, uravnoveša voznika in potnika v avtomobilu ter postavlja motor 60 milimetrov bolj naprej kot v Chironu, kar optimizira sestavo za uporabo na stezi.
Bugattijev razvojni proces poteka v skladu s strogimi varnostnimi standardi, vključno s tistimi, ki jih določa Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA). Bolide je z odliko opravil zahtevne teste zaščite pri prevračanju, kar dokazuje celovitost enoprostorske strukture. Varnost je dodatno povečana z gasilnim sistemom, šesttočkovnimi varnostnimi pasovi in združljivostjo s sistemom “HANS Head And Neck Support”. Aktivne varnostne tehnologije, kot so nadzor vleke, elektronski nadzor stabilnosti in protiblokirni zavorni sistem, zagotavljajo stabilnost v vseh vremenskih razmerah.

Za izjemno zmogljivost Bolida skrbi pošasten 8-litrski W16 motor, podprt s štirimi turbopolnilniki, ki ustvari kar 1.600 KM, poleg tega suha masa vozila znaša le 1.450 kilogramov, aerodinamika pa ustvari skoraj 3.000 kilogramov potiska k tlom pri največji hitrosti. Še dodaten oprijem ustvarijo posebej prilagojene pnevmatike Michelin Pilot Sport in elektronsko krmiljeni diferenciali. Avtomobil ponuja vznemirljivo vozno izkušnjo dirkalnika, a obenem ohranja funkcije udobja, kot so klimatska naprava, servo volan in ergonomsko oblikovani sedeži. Bugatti je skrbno zasnoval, razvil in preizkusil vse vidike modela Bolide, da bi bodočim srečnim lastnikom omogočil nepozabno vozniško izkušnjo. Prvi kupci bodo svoje Bolide prejeli prihodnje leto.

Žiga Kolman
foto: Bugatti

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button