AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Britanski hiperšportnik na vodik

Zagonsko podjetje Viritech razkriva načrte hiperšportnika Apriciale na vodikov pogon.

Po besedah Britanskega start-up podjetja Viritech, se nam v letu 2023 obeta prvi hiperšportni avtomobil s pogonom na vodikove gorivne celice. Projekt imenovan Apriciale naj bi v dveh letih prižgal iskrico za vzpon podjetja med vodilne pri razvoju pogonskih rešitev na vodik, namenjenih avtomobilizmu, letalstvu in pomorstvu.

Viritech pravi, da je hiper avtomobil »učinkovit način za dokazovanje prednosti vodika pred baterijami, ko se povečajo zahteve glede moči in dosega ali ob potrebi dolgoročnega shranjevanje energije,« in da bo Apriciale predstavil tehnologijo, s katero bodo spremenili igro. S časom jo nameravajo ponudili tudi ostalim masovnim proizvajalcem avtomobilov ter dobaviteljem.

Apriciale je izpeljanka latinske besede apricus – dotik sonca. V primerjavi z ostalimi baterijsko gnanimi konkurenti bo za polovico lažji, predvsem gre zahvala sodobnim shranjevalnim rezervoarjem vodika, izdelanih iz grafenskih kompozitov in vključitvi direktno v strukturi vozila. Čeprav še neuradno, naj bi njegova moč dosegla nekje 1.000 konjev, končna hitrost bo znaša preko 322 km/h. Proizvodnja bo omejena na 25 primerkov, cena bo brez dvoma presegala 1,5 milijona funtov (1.73 milijona evrov).

Mlado podjetje se poleg hiperšportnika ukvarja še z razvojem tovornega vozila Jovian in družinskega SUV-ja Tellaro. S tovornjakom bodo prikazali številne inovativne rešitve, po katerih stremi težka industrija, namreč baterijsko-električna tovorna vozila potrebujejo do devet ton baterij, medtem ko naj bi bila masa vodikovega pogona primerljiva s trenutnim dizelskim. Prav tako bo kratek čas polnjenja, življenjska doba pa podaljšana.

Žiga Kolman
foto: Viritech

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button