AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Britanci ukinili subvencijo za električne avtomobile

Nič več finančne podpore za nakup novega električnega avtomobila.

Britanska vlada je umaknila finančno spodbudo za nakup novega električnega avtomobila, saj so svoje prvotne načrte povečanja prodaje praktično že dosegli. Vladna agencija oddelek za promet je s subvencioniranjem nakupa električnih avtomobilov uspela 11 letih izdatno povečati prodajo. Leta 2011 je bilo prodanih maj kot 1.000 novih električnih avtomobilov, kar je v zgolj prvi polovici leta 2022 poskočilo na 100 tisoč primerkov.

Samo v zadnjem letu, je prodaja baterijsko-električnih avtomobilov na otoku poskočila za 70 odstotkov, torej eden izmed šestih novih avtomobilov je električno gnan. Zaradi uspešne spodbude so postopoma začeli zmanjševati višino subvencije, ki je proti koncu padla na 1.500 funtov (1.747 evrov), za vozilo cenejše od 37 tisoč evrov. Čeprav bodo nekateri bodoči kupci novih EV-jev malenkost razočarani, je DfT (Department of Transport) že na začetku dejal, da bo subvencija začasna rešitev, ukinjena med letoma 2022 in 2023. Zmanjševanje finančne podpore ni imelo nobenega vpliva na prodajo novih vozil.

Z ukinitvijo subvencije, bo britanska vlada večjo količino sredstev namenila največjim oviram prehoda na električno energijo, kot so javne polnilnice in električno omrežje ter tako postopoma razblinili strahove o dometu električnih vozil. Nadaljnjih 350 milijonov evrov bodo usmerili za subvencioniranje nakupa električnih motociklov, taksijev, kombijev in večji tovornih vozil. Podobne poteze pri spremembah ali ukinitvi subvencije za električne avtomobile lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo tudi pri nas, saj smo iz prvotnega zneska 7.500 evrov, že prešli na 4.500 evrov, hkrati so umaknili spodbude ta priključno-hibridna vozila.

Ukinitve subvencije v Britaniji pa niso pozitivno sprejeli pri organizaciji RAC (Royal Atuomotive Services), nekakšna ekvivalenca našega AMZS-ja, kjer pravijo: »Prehod na električne avtomobile je v Združenem kraljestvu zaenkrat impresivno, vendar morajo njihove cene pasti, če želimo širšo dostopnost. Več vozil na cestah je eden od pomembnih načinov za uresničitev tega cilja, zato smo razočarani, da se je vlada odločila za ukinitev nepovratnih sredstev na tej točki. Če bodo stroški ostali previsoki, bodo ambicije posaditve čim več ljudi za volan električnega avtomobila zaustavljene.«

Žiga Kolman
foto: Gov.uk

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button