AvtomobilizemNovice

Britanci premaknili prepoved prodaje konvencionalnih pogonov za pet let

Zeleni so pričakovano na nogah

Britanska vlada, ki jo vodi Rishi Sunak, je na noge spravila tamkajšnje okoljevarstvene aktiviste, saj se je posula s pepelom in mejnik 2030, ko naj bi iz salonov umaknili vse bencinske in dizelske avtomobile, premaknila. Tokrat za pet let, kar sovpada s ciljem večine evropskih držav.

Nekaj nejevolje so s to napovedjo povzročili tudi pri proizvajalcih vozil, predvsem pri Fordu, ki skladno s politiko britanske vlade iz svojih prodajnih salonov umika določene modele. Tako se je čas iztekel recimo nam precej ljubih modelov Focus in Fiesta, s katerimi je prenekateri slovenski najstnik nabiral prve samostojne kilometre. Med argumenti za po potezo so vladajoči na Otoku še dodali, da ne želijo bankrotirati svojega naroda na račun reševanja planeta.

Proizvajalci vozil so se relativno hitro prilagodili napovedim evropskih vlad in Bruslja, medtem ko odgovorni kar nekako nemo gledajo v nebo, od koder mislijo da jim bo padla masovna proizvodnja elektrike in infrastruktura za njeno distribucijo. Konec koncev, vsak naj bi nekoč nekdaj avtomobil polnil doma, tudi če živi v nabito polnem blokovskem naselju, kjer pločevina namesto na parkirišču počiva tudi na zelenicah, pločnikih in nenazadnje tudi na vozišču.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button