AvtomobilizemNovice

Bo vročega Aston Martina DBX S poganjal V12 motor?

V program testiranja je zapeljala zmogljivejša različica Astonovega SUV-ja, precej verjetno z dvanajstvaljnikom pod pokrovom.

Nekateri vohunski fotografi so na cestah opazili zamaskiranega Aston Martina DBX, ki s svoji izrazitejšo karoserijo nakazuje na prihod nabrušene različice z oznako S in morebitno uporabo V12 motorja v prvem SUV-ju.

Na fotografijah je takoj razvidna nova zajetna sprednja maska, s povečano mrežo zajema zraka in razni aerodinamičnimi elementi, ki takoj zajejo vtis športnosti. Med drugim je povečanje hladilne kapacitete nujno za ohlajanje močnejšega pogonskega sklopa, ki bi lahko bil nabrušena različica obstoječega AMG 4-litrskega twin-turbo V8 motorja ali lastnega 5,2-litrskega V12.

Če bi se Britanci resnično odločili za slednjo potezo, potem bi pridobili vrednega konkurenta superSUV-jev, kot so Porsche Cayenne Turbo GT, prav tako dvanajstvaljna Bentley Bentayga Speed in navsezadnje Lamborghini Urus. Zmogljivost Astonovega V12 motorja z dvema turbopolnilnikoma sicer v ostalih modelih ponuja moč vse do 720 KM, kolikor zmore DBS Superleggera, a tudi AMG-jeva V8 enota še ni rekla zadnje, kar dokazuje AMG-GT Black Series s 730 konjsko konfiguracijo. Obenem izbira osemvaljnika predstavlja enostavnejšo in cenejšo izbiro.

Sicer testna mula ni bistveno spremenjena od običajnega DBX-a, z izjemo sprednjega dela in štirih izpušnih cevi zadaj. V karoserijo vdelano zadnje krilce ostaja, kot tudi svetilni element razprostrt čez celotno širino. Pod površjem gre skladno z poskočnejšim pogonom pričakovati bolj športno nastavitev zračnega vzmetenja, s čimer bodo dosegli odzivnejše krmiljenje in večjo stabilnost v zavojih. Nova divja različica bo ob prihodu predvidoma naslednje leto postala vrh ponudbe, katero bosta nekoliko prej dopolnila šestvaljni blagi hibrid in priključni hibrid.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button