AvtomobilizemNovice

BMW serije 8 X Jeff Koons s komično poslikavo

BMW je v sodelovanju z umetnikom Jeff Koons pripravil omejeno serijo nove osmice.

Bavarci predstavljajo najnovejšega člana med umetninami na kolesih – serija 8 X Jeff koons. Kot že poimenovanje narekuje, je nove unikatna serija nastala v sodelovanju z ameriškim umetnikom Jeffom Koonsom, znanim po kreativnih upodobitvah vsakodnevnih predmetov. Med najbolj znanima sta brez dvoma skulpturi Rabbit in Balloon Dog.

Čeprav posebna serija 8 deluje kot naslednji umetniški avtomobil (Art Car), BMW zatrjuje, da temu ni tako, saj ne gre za dirkalno različico, prav tako ne bo namenjen v proizvajalčevo privatno zbirko. Tudi izdelava ne bo omejena na en samcat edinstven model, temveč bodo pripravili 99 primerkov, na voljo najhitrejšim kupcem.

Sicer se bavarska tradicija umetniških avtomobilov razteza skoraj pol stoletja nazaj v leto 1975, ko je takratni vodja motošportnega oddelka umetniku Alexander Clader naročil izdelavo fantastične poslikave dirkalnega 3.0 CSL. Koons je svoj pečat v zgodovini Art Car pustil že leta 2010, s kreacijo legendarne poslikave na modelu M3 GT2, ki se je udeležil 24 urne dirke v Le Mansu.

Zadnje sodelovanje dveh inovativnih polov je obrodilo serijo 8 Gran Coupe odeto v izstopajočo poslikavo v slogu gibanja pop art, ki je po mnenju BMW-ja najbolj natančno oblikovano vozilo v njihovi 106-letni zgodovini, saj nenazadnje zunanji preobrazbi sledi tudi popolnoma preoblečena notranjost. Za dokončanje zunanje poslikave posamičnega avtomobila potrebujejo preko 200 ur dela, zato bodo za izdelavo vseh 99 primerkov potrebovali lep čas.

Po sledeh komično zastavljene zunanje podobe, je tudi notranjost oblečena v Spidermanovo barvno kombinacijo modrega in rdečega usnja, s številnimi dodatnimi obeležitvami, kot so Koonsevi podpisi, plaketa na pokrovu nosilcev pijače ter sveže platnice uporabniškega priročnika. Prav tako bo vsaka serija 8 X Jeff Koons opremljena s certifikatom pristnosti, s podpisom ustvarjalca in direktorja Oliverja Zipse.

Pod artistično preobleko se sicer skriva popolnoma običajen BMW 850i xDrivr Gran Coupe, katerega poganja 4,4-litrski V8 z dvema turbinama, ki proizvede 530 KM in 750 Nm navora. Moč se na vsa štiri kolesa prenaša preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika, pospešek do stotice pa se odvije v manj kot štirih sekundah. Uradna cena unikatne osmice še ni razkrita, vendar gre pričakovati masten znesek, vsaj če je merilo Koonseva skulptura zajca, prodana za 91 milijonov evrov.

Prvi primerek bodo prodali na aprilski dražbi v New Yorku, celoten izkupiček bo namenjen Mednarodnem centru za pogrešane in izkoriščane otroke. Ostalih 98 serij 8 x Jeff Koons bo na voljo neposredno pri BMW-ju s ceno podano ob prijavi.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button