AvtomobilizemNovice

BMW serije 1 še ni rekel zadnje, tu je nova četrta generacija

Serija 1 se podaja v sodobno digitalno dobo.

BMW predstavlja četrto generacijo serije 1, ali natančneje močno posodobljeni aktualni model, ki še naprej slovi po unnikatnem športnem značaju v premijskem kompaktnem segmentu. Novi model se ponaša z dinamičnim oblikovalskim pristopom, posodobljeno ponudbo pogonov in izboljšano tehnologijo podvozja. Odlikujejo ga učinkoviti motorji z blago-hibridno podporo, trajnostni proizvodni procesi in napredne strotive, ki ga približajo v novo digitalno dobo.

Pomembna lastnost novega BMW serije 1 so ohranjene ikonične proporce, kot so dolg pokrov motorja, nazaj pomaknjeno kabina, tekoča strešna linija in robusten zadek. V primerjavi s predhodnikom je nekoliko zrasel, saj v dolžino meri 4.361 mm, medosna razdalja znaša 2.670 mm, širina 1.800 mm in višina 1.459 mm. Sprednji del je bolj zašiljen in predstavlja širšo, naprej nagnjeno masko ter standardna LED žarometa, z možnostjo doplačila za prilagodljivi matrični enoti. Stranski profil zaznamujeta dinamična oblika in ravna grafika oken, zadaj pa ga zaokrožujejo navpični odsevniki in črn vložek v obliki difuzorja. Model ponuja dve standardni barvi, sedem kovinskih odtenkov in različne možnosti znotraj programa Individual.

Vrh ponidbe bo zopet predstavljala izvedenka M135 xDrive, opremljen s prisilno polnjenim 2-litrskim štirivaljnim bencinarjem s 300 KM, ki s pomočjo oprijema štirikolesnega pogona in bliskovitega samodejnega menalnika omogoča pospešek do stotice v 4,9 sekunde. Dodatno je opremljen še s prilagodljivim podvozjem M in športnim krmiljenjem, prepoznali ga bomo po posebni M maksi, pokrovih zunanjih ogledal in štirih izpušnih ceveh. Tehnološki paket M prinaša posebne komponente vzmetenja, lažje materials in 19-palčna kovana platišča. Poleg tega so za vse različice na voljo paketi M Sport Package Pro in deli iz kataloga M Performance Parts.

Prenovljena notranjost je tokrat izdelana brez uporabe usnja in s športnim ambientom. V kabini lahko na usdobnih ali športnih sedežih iz recikliranega poliestra, sedi pet potnikov. Na poti jih bodo razvajalo ogrevani sedeži z električno nastavitvijo, ledveno oporo in opcijsko masažno funkcijo. Varnost povečujeta voznikova in sovoznikova interakcijska zračna blazina, prtljažnik pa sprejme osnovnih 380 ali največ 1.200 litrov prtljage. Med novostmi najdemo tudi prenovljen izbirnik menjalnika in ukrivljeni panoramski panel z 10,25-palčnim informacijskim zaslonom in 10,7-palčnimi merilniki. Digitalna tehnologija je zmanjšala število fizičnih tipk, klimatska naprava pa se zdaj upravlja prek zaslona. M usnjeni volan z obvolanskimi prestavnimj ročicami je na voljo kot del športnega paketa.

Motorno paleto sestavljajo sodobni modularni agregati, začenjši z oznako z modelom 120, katerega trivaljni bencinski motor z 48-voltno blago-hibridno podporo proizvede 170 KM. Štirivaljni dizelski motor 120d proizvede 163 KM, dostopnejši 118d pa 150 KM. Vsi motorji so serijsko opremljeni s 7-stopenjskim menjalnikom Steptronic z dvojno sklopko. Boljšo okretnost, natančnejše krmiljenje in seveda varnost so dosegli z izboljšano togostjo karoserije in naprednim podvozjem. Osnovno je serija 1 opremljena z neposredno nadzorovanim omejevanjem zdrsa koles, integriranim zavornim sistem in 17-palčnimi lahkimi platišči, paket M Sport dodatno ponuja 8 mm nižje prilagodljivo podvozje, športno krmiljenje in 18- ali 19-palčna platišča.

Digitalno oklje nove serije 1 poganja operacijski sistemom BMW OS 9, s sistemom iDrive in funkcijo QuickSelect za intuitivno upravljanje. Na začetnem zaslonu so prikazane ikone funkcij, ki omogočajo neposreden dostop brez podmenijev, sistem pa lahko upravljami na dotik ali je glasovno, ves čas pa bo deležen posodobitev preko zraka. Modernim voznikom bosta seveda pomembni standardni povezavi s storitvama Apple CarPlay in Android Auto, zraven spadajo še BMW ID, aplikacija My BMW App ter opcijski digitalni ključ. Na krovu ne manjka naprednih voznih pripomočkov, kot so sistemi Driving Assistant, Parking Assistant ter opcijska asistenca za krmiljenje in nadzor voznega pasu.

Močno osveženi BMW serije 1 nadaljuje 20-letni uspeh v segmentu kompaktnih avtomobilov. Novo generacijo bodo izdelovali v Leipzigu, začetek prodaje pa je predviden oktobra letos, s poudarkom na domačem nemškem trgu in ključnih regijah, kot so Japonska in nekatere evropske države.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button