AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnostZanimivosti

BMW serija 7 kmalu s 3 stopnjo samodejne vožnje

Spomladi kot opcija za domač nemški trg.

Tretja stopnja samodejne vožnje vozila, ki voznikom omogoča, da roke umaknejo z volana in (začasno) preusmerijo svojo pozornost s ceste, bo po besedah BMW-ja kmalu na voljo v nedavno predstavljeni paradni seriji 7. Tehnologija, ki naj bi to omogočila, se imenuje BMW Personal Pilot L3.

Sistem je poln funkcij, ki bo osebo, ki vihti volanski obroč, razbremenil vožnje v določenih situacijah in namesto nje nadzoroval in upravljal funkcije kot so hitrost vozila, razdaljo do spredaj vozečega vozila in seveda ustrezen položaj na voznem pasu. Tehnologijo bodo lahko zaenkrat naročili zgolj Nemci in to že v prihajajočem decembru, medtem ko bodo prva vozila s sistemom BMW Personal Pilot L3 lahko prevzeli v marcu prihodnje leto.

BMW Personal Pilot L3 deluje do hitrosti 60 km/h in le na cestah s strukturno ločenimi vozišči. Na voljo bo v vseh različicah nove serije 7 z izjemo dveh – i7 eDrive50 in i7 M70 xDrive, in sicer za doplačilo v vrednosti 6.000 evrov.

Za avtocestne vožnje oziroma vse do hitrosti 130 km/h pa bo delno upravljanje prevzel namenski asistenčni sistem druge stopnje samodejne vožnje, ki je na voljo tudi v seriji 5. Primerjava med obema je nazorno prikazana v pripetem videu.

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button