AvtomobilizemNovice

BMW predstavlja svojega M hibridnega prototipnega bojevnika

Bavarci se v kraljevi razred vztrajnostnih dirk vračajo z novim LMDh hibridnim dirkalnikom.

BMW nas razvaja s prvimi fotografijami novega dirkalnika najvišjega razreda vztrajnostnih dirk, z uradnim nazivom BMW M Hybrid V8. Hibridni prototipni stroj zasnovan na platformi Dallara, se bo za prevlado boril na IMSA WeatherTech SportsCar prvenstvu naslednje leto.

Kot pri vsakem običajnem BMW-ju, bomo pogovor začeli z osrednjo točko, sprednjima ledvičkama. Pri vseh modelih sta v zadnjih letih močno zrasli in predstavljata ključen prepoznavni element, kar opazimo tudi pri najnovejšem dirkalnem bolidu. Oblikovalci so nalogo opravili z odliko, saj ga ne bo težko ločiti od ostalih konkurentov, vendar se tukaj zavjoča maska povsem sklada z namenom vozila.

Seveda so M Hybrid V8 namenili še veliko preostalih kazalcev pripadnost, kot je “Hofmeister kink” grafika na steklih, kljukasti zunanjo ogledali v slogu klasičnih BMW-jev in sprednji logotip v čast 50. obletnice oddelka M. Vse skupaj je odeto v kamuflažno poslikavo z zamegljenimi fotografijami legendarnih dirkalnikov, ki dobro zakrije mnoge aerodinamične rešitve.

Kakšen natanko bo pogonski sklop še ne razkrivajo, le da bo V8 motorju pomagal hibridni sistem. Pri snovanju novega prototipnega dirkalnika so morali upoštevati zahtevna nova pravila, saj mersko ne sme biti daljši od 5,1 metra, širši od 2 metrov, višji od 1,06 metra, hkrati masa brez goriva in voznika na sme biti nižja od 1.030 kilogramov. Skupaj s pomočjo Williamsa, Boscha in Xtraca so ustvarili zavidljivo zverino, katere cilj je po debitiranju v ameriški seriji IMSA, osvojiti lovoriko na 24. urni dirki v Le Mansu leta 2024.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button