AvtomobilizemNovice

BMW pod okrilje dodal predelovalca Alpina

Alpina bo po 60 letih sodelovanja uradno postala del skupine BMW.

Bavarski avtomobilski veljak uradno prevzema lastništvo znamke Alpina, kar bo tesno povezanega predelovalca do določene meje spravilo od isto streho. Podrobnejših finančnih podatkov pri BMW-ju ne razkrivajo, a potrjujejo ohranitev Alpininih delnic.

Alpina je luč sveta ugledala leta 1965, vse do konca sedemdesetih je aktivno skrbela za predelovanje BMW-jev za vstop v motošport, kasneje, leta 1978 pa so predstavili prvi potniški model, ki je bil povod do uradne registracije podjetja kot avtomobilski proizvajalec. Sedež so vzpostavili v nemškem kraju Buchloe, na letni ravni pa uspejo prodati približno 2.000 novih vozil.

Po besedah BMW-ja, prehod na elektrifikacijo, skupaj s strogimi emisijskimi omejitvami in številni voznimi asistenčnimi sistemi, predstavlja grožnjo maloserijskim znamkam, kot je Alpina. Skupno sodelovanje dveh specialistov bo poskrbelo za dolgoročno ohranitev Buchloeske znamke.

BMW in Alpina bosta do leta 2025 nadaljevala s trenutnim poslovnim dogovorom – stroji iz bavarske tovarne so deležni obsežnih Alpininih modifikacij motornega sklopa, podvozja, aerodinamike in notranjega ambienta po željah strank. Prav tako bodo ohranili skrb za servisiranje in dobavo rezervnih delov.

Pri Alpini svojega pečata še niso pustili na nobenem popolnoma električnem BMW-ju, a novo sodelovanje se bo raztezalo tudi v električno dobo, tako je predelava električnega modela neizbežna. Tovarna v Buchloeju bo ostala osrednja točka Alpinine proizvodnje, vendar bodo spremembe lastništva prinesle premestitev nekaterih zaposlenih k ostalim znamkam pod okriljem družbe BMW.

Žiga Kolman
foto: Alpina Automobiles

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button