AvtomobilizemNovice

BMW M3 in M3 Touring sta postala še bolj privlačna

M3 je prejel rahlo oblikovno osvežitev in zmogljivejši pogonski sklop.

BMW je seriji 3 namenil pomembno prenovo, katere je bila seveda deležna tudi najbolj športna izpeljanka M3. Klasični limuzinski in karavanski M3 se ponašata z najmočnejšim šestvaljnim motorjem. Proizvodnja vseh modelov M3 bo kmalu stekla v tovarni v Münchnu, v prodajne salone bodo zapeljali že julija.

Posodobljeno šesto generacijo M3 odlikujejo večja moč, napredna tehnologija in vsestranskost. Prvotni M3, predstavljen leta 1986, je postavil merila na področju dirkanja s turnimi avtomobili in si zaradi svoje zmogljivosti tako na dirkališču kot na cesti pridobil množico privržencev. M3, zlasti različica Touring, združuje visoko zmogljivost z uporabno praktičnostjo, saj nudi prtljažnik s 500-litri prostora, ki lahko zraste na 1.510 litrov. M3 odlikuje značilno oblikovanje z navpičnimi ledvičastimi rešetkami, izklesanimi kolesnimi loki in črnimi bočnimi pragovi v visokem sijaju. Limuzina je serijsko opremljena s streho iz ogljikovih vlaken, Touring pa ima črno streho in strešne nosilce.

Vse M3 žene 3-litrski vrstni šestvaljni motor s tehnologijo M TwinPower Turbo, ki za vrhunsko zmogljivost črpa iz sveta dirkalnikov. Opremljen je karterskim ohišjem, kovano ročično gredjo in 3D-tiskanim jedrom glave valja. M3 Competition in Touring z M xDrive se ponašata s povečano močjo 390 kW (530 KM) in 650 Nm navora. Posledica te nadgradnje je boljši pospešek do stotice v 3,5 sekunde. Oba modela dosežeta največjo hitrost 250 km/h, ki jo je mogoče z opcijskim paketom M Driver’s Package povečati na 290 km/h. Na voljo bo tudi bolj puristična kombinacija limuzinskega M3 s šestsopenjskim ročnim menjalnikom, zadnjim pogonom in 353 kW (480 KM) moči.

Voznik lahko vozno izkušnjo natančno prilagodi z uporabo menija M Setup in gumba M Mode, ki omogočata personalizirane nastavitve. Tehnologija podvozja zajema M specifično nastavitev, prilagodljivo vzmetenje M, krmiljenje M Servotronic in integriran kompozitni zavorni sistem ali opcijske karbon-keramične zavore. Prenova modelov M3 je prinesla sveža 18-palčna sprednja in 19-palčna zadnja platišča za limuzine s pogonom na zadnji kolesi ter kombinacijo 19- in 20-palčnih platišč pri štirikolesno gnanih izvedenkah.

Notranjost je opremljena z novim volanom, kakovostnejšimi materiali in M značilnimi vzorci. Standardna oprema zajema športne sedeže M z ogrevanjem in možnostjo prezračevanja. Pred voznikom se razprostira nov ukrivljen panel z dvema zaslonoma, katera poganja nov operacijski sistem 8.5 z več funkcijami, prilagajanjem in povsem digitalizirano klimatsko napravo. Bodoči lastniki bodo lahko svoje konjičke dodatno obogatili z zunanjim paketom M Carbon in paketom M Race Track za večjo sposobnost na dirkaški stezi, seveda pa bodo še naprej na voljo komponente M Performance Parts za natančno prilagoditev.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button