AvtomobilizemNovice

BMW kmalu z novo generacijo serije 5

Novi BMW serije 5 bo na voljo tudi kot popolni električar i5.

V prihodnjih nekaj mescih bo premierno razkrita naslednja generacija BMW-ja serije 5, z višjo stopnjo dinamike in udobja kot kadarkoli prej, novimi oblikovnimi smernicami ter najpomembneje, tudi v povsem električni izvedbi z oznako i5. Digitalizacijo bo vodil najnovejši operacijski sistem OS 8.5 z značilnim ukrivljenim zaslonom, prilagodljiva arhitektura pa bo poleg električnega, omogočila tudi vgradnjo priključno-hibridnih sklopov in klasičnih motorjev s podporo blago-hibridnega sistema.

Na nedavni konferenci bavarske znamke so razkrili nadaljnje podrobnosti o novi generaciji serije 5, ki se bo predstavila tudi v zmogljivi električni izvedenki M Performance, ljubitelje karavanov pa bo naprej navduševala serija 5 Touring, prav tako z električnim pogonom, kar bo odklenilo unikaten segment. Prihod električnega i5 bo ključen za širjenje električnega portfelja premijskih vozil. Uradno bo nova limuzinska serija 5 začela svojo pot oktobra letos, karavanske oblike bodo sledile spomladi prihodnje leto.

BMW serije 5 je zgodovinsko gledano prava uspešnica, saj združuje vozne užitke z udobjem in praktično noto. Po 50-letih in sedmih generacijah se je uveljavil kot eden najpomembnejših članov bavarske zasedbe ter kot najuspešnejša poslovna limuzina na svetu. OD leta 1972 do danes so izdelali že več kot 10 milijonov serij 5, tudi z novo generacijo želijo nadaljevati uspešno zgodbo, saj bo tokrat z raznoliko motorno ponudbo prvič izpolnjevala potrebe različnih skupin kupcev.

Novo serijo 5 bodo sestavljali izključno v tovarni v Dingolfingu, največjem proizvodnem obratu podjetja v Evropi. Zagon proizvodnje bo sovpadal s 50- obletnico izdelave BMW-jev v tej tovarni, kjer trenutno nastajajo že modeli serije 7, serije 8 in električni SUV iX. Pod isto streho domuje kompetenčni center zadolžen za proizvodnjo električnih pogonskih sklopov, torej vse od izdelave elektromotorjev do visokonapetostnih baterij.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button