AvtomobilizemNovice

BMW-jev M Hybrid V8 dirkalnik bo poganjal star DTM motor

Sodoben dirkalnik najvišjega razreda vztrajnostnih dirk bo gnal klasičen V8 iz prvenstva DTM.

BMW razkriva zanimive podrobnosti novega dirkalnika razreda LMDh, katerega bo namesto novo razvitega sklopa poganjal preizkušen osemvaljnik iz prejšnje generacije dirkalnikov nemške turne serije DTM.

Razlog za takšno odločitev tiči v času in denarju, saj sta razvoj ter izdelava popolnoma novega pogonskega agregata precejšen finančni zalogaj, obenem zaradi časovne omejitve ni mogoče dodobra preizkusiti vzdržljivosti. Tako se je ekipa pri BMW M Motorsport odločila izbrati že obstoječ motor, s katerim bodo zanesljivo osvojili veliko svetlečih nagrad v naslednji sezoni prvenstva IMSA. Seveda so jim misli najprej odtavale k 4-litrskem twin-turbo V8 motorju iz M8 GTE, vendar se je izkazal za pretežkega.

Me potencialnimi kandidati se je znašel tudi prisilno polnjen štirivaljnik iz dirkalnika M4 DTM letnika 2019, a ta je imel precej težav z vzdržljivostjo, ki je pri vztrajnostnih dirkah precejšnjega pomena. Končno je padla odločitev, da izberejo klasičen atmosferski V8 motor, ki je med letoma 2017 in 2018 poganjal bavarske DTM dirkalnike.

Izkazal se je kot odlična osnova za preobrazbo v hibriden turbo motor, saj so mu dodati par turbopolnilnikov in prilagodili delovanje ročične gredi. Sledilo je obsežno preizkušanje vzdržljivosti, hlajenja in stopnjevanja moči, na koncu se je rodila nova različica motorja z oznako P66/3. Seveda so morali celoten agregati pripraviti za vgradnjo v predpisano šasijo proizvajalca Dallara, namestiti izpušni sistem, oljni rezervoar, napeljavi in nenazadnje povezavo z visoko napetostno električno platjo.

Mojstri pri BMW-ju so šli še nekoliko dlje in na novo ulili glave valjev in blok motorja, prenovili sistem vbrizga goriva, znotraj umestili elektromotor, pretvornik ter baterijo, pri čemur so jim pomagali pri nekdanji ekipi Formule E. Rezultat je zmogljivo srce novega LMDh dirkalnika, ki ustvari 640 KM in 650 Nm navora ter se zvrti do 8.200 vrtljajev na minuto. Več sledi že kmalu, ko bodo začeli z intenzivnim testiranjem v Italiji.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button