AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

BMW iX z oznako M in pošastno močjo

Znamenita oznaka M se vztrajno širi po električni paleti bavarske znamke.

Oblikovanje BMW-jeve električne zastavonoše iX SUV je marsikoga močno osupnilo, a ne v pozitivnem smislu, saj so z njim predstavili nove smernice, s katerimi se pomikajo od privlačne tradicije. Kakorkoli, navdušenje kljub vrhunski tehnologiji ni bilo visoko, morda pa bo to zagato rešila najbolj zmogljiva različica z iX z oznako M in 619 konjskimi močmi.

BMW razkriva novo najmočnejšo izvedenko velikega SUV-ja z oznako M60, ki bo umeščena nad trenutnim vrhom ponudbe xDrive50. Za pogon skrbita dva elektromotorja in štirikolesni pogon, moč pa je odmerjena pri 455 kW (619 KM) in kar 1.100 Nm navora (v športnem načinu), kar pomeni, da se lahko pošastni električar do stotice požene v 3,8 sekundah ter doseže najvišjo hitrost omejeno na 250 km/h.

Zaradi dodatnega odjema energije je domet padel na maksimalnih 575 kilometrov, v primerjavi z xDrive50 z uradno številko 611 kilometrov. Kakšna bo baterija še ni uradno znano, vendar je najverjetnejša uporaba enakega 105,2 kWh sklopa kot pri šibkejšem bratu. Poleg dodatne zmogljivosti pa so inženirji veliko časa namenili nastavljanju zračnega vzmetenja in krmiljenja, kar bo pripomoglo pri doseganju značilne M vozne dinamike.

Skupaj z mehanskimi nadgradnjami pa so prispele tudi obvezne oblikovne spremembe, s katerimi se bo iX M60 nekoliko ločil od povprečja. Med opaznejšimi so modro obarvane zavorne čeljusti, sveža 22-palčna platišča in titansko-bronaste podrobnosti na sprednjih ledvičkah ter M oznakah.

V notranjosti M60 prejema več standardne opreme, kot so recimo vrata z mehkim zapiranjem, visoko zmogljivi laserski žarometi, parkirni asistent Plus in notranja kamera. Površine so odete v kakovostno naravno usnje, sedeži so električno pomični z gretjem, ventilacijo in masažno funkcijo, za dodatno izboljšano počutje bo poskrbel odličen Bowers & Wilkins Diamond zvočni sistem.

Preprosto zasnovano armaturno ploščo še vedno zastopa en rahlo zakrivljen steklen panel z 12,3-palčnimi digitalnimi merilniki in 14,9-palčnim informacijskim zaslonom, prav tako ostaja najnovejša iDrive 8 programska oprema. Le-ta podpira povezljivost z omrežjem 5G, navigacijo z navidezno resničnostjo in Digital Key Plus, ki konvencionalen ključ nadomesti z uporabnikovim pametnim telefonom.

Prihod najbolj zmogljivega iX M60 na trg je predviden v začetku letošnjega poletja, zanj pa bo predvidoma potrebno odšteti najmanj 130 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button