AvtomobilizemNovice

BMW iDrive tudi na osnovi Android Automotive

Osma generacija BMW-jevega operacijskega sistema iDrive bo integrirala Adroid Automotive.

BMW-jev informacijski sistem iDrive je debitiral v kontroverzno oblikovani seriji z iz leta 2001 in je v svojem življenjskem času prejel že številne posodobitve. Bavarska znamka je pred nedavnim napovedala, da bo osma generacija zasnovana na Googlovem Android Automotive operacijskem sistemu, s to potezo se pridružujejo avtomobilom znamk Volvo in Polestar ter novemu Renaultu Megane E-Tech Electric.

Prvič smo iDrive 8 spoznali na krovu električne zastavonoše iX, nato je sledila vgradnja v modela i4 in serijo 2 Active Tourer. Nov androidni sistem bodo z marcem 2023 začeli vgrajevati le v določene modele, preostali izven seznama bodo nadaljevali s trenutno različico na osnovi Linuxa. Kot pri prejšnjih različicah iDrive, bo tudi nova prejemala nadgradnje preko spleta (over-the-air).

Programska oprema Android Automotive je kompletna zasnova na kateri bo zrasel sistem iDrive in ne le sistem zrcaljenja pametnih mobilnikov, kot je Android Auto. Prehod na Googlov sistem bo omogočil enostavnejše prilagajanje vmesnika po željah uporabnikov in oblikovanje lastne izvedbe operacijskega sistema v prihodnosti.

Kakšen bo videz nove BMW-jeve izpeljanke Androidnega sistema še no znano, vendar se bo prikazoval na aktualni dvojici zaslonov iDrive – 12,3-palčni digitalni merilniki in 14,9-palčni osrednji zaslon na dotik. Pri BMW-ju so lanskoletno predstavitev nove širitve informacijskih sistemov pospremili z besedami: »Združujemo najboljše vidike vseh svetov – ti so lahko naš lastni razvoj, odprtokodna programska oprema ali komercialni programski izdelki, odvisno od tega, kakšna rešitev bo potrebna. Skrbimo, da bodo naše stranke v svojem vozilu vedno uživale v edinstveni, prilagojeni digitalni izkušnji.«

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button