AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

BMW i7 M70 xDrive: najmočnejši električni Bavarec

Pripeljal je najzmogljivejši električni BMW.

BMW-jev športni oddelek M je v roke vzel premijsko električno križarko i7 in nastal je najmočnejši električno gnani BMW, z novo razvitim pogonom z dvema elektromotorjema. Kljub električnem sklopu ohranja dinamično bistvo M modelov, kar združuje še z izjemnim udobjem prostorne premijske limuzine.

Peta generacija BMW-jeve eDrive tehnologije prinaša napredek tako na področju zmogljivosti, kot učinkovitosti, kar velja tudi za novega i7 M70 xDrive. Poganja ga par sinhronih elektromotorjev, izdelanih brez uporabe redkih naravnih materialov. V konfiguraciji i7 M70 xDrive, največjo vlogo prevzema zadaj nameščena enota s 360 kW (489 KM), kateri pomaga spredaj nameščen elektromotor s 190 kW (258 KM). Sistemska moč je odmerjena pri 485 kW (660 KM) in 1.100 Nm navora, kar pomeni, da je i7 M70 najmočnejšo električni BMW do sedaj in prav tako med najbolj poskočnimi. Do stotice se lahko požene v 3,7 sekundah in doseže najvišjo hitrost 250 km/h.

Za oskrbovanje z energijo bo skrbela zajetna baterija z uporabno kapaciteto 101,7 kWh, kar bo zmerni vožnjo zadošča za največ 560 kilometrov dosega. Najmočnejši električni Bavarec je standardno opremljen z izmeničnim polnjenjem z močjo 22 kW in hitrim priklopom z močjo 195 kW, tako lahko z deset minutnim postankom povrnemo približno 170 kilometrov dometa. Seveda k doseganju visokih številk pripomore program Max Range, ki do 25 odstotkov poveča učinkovitost, a ob divji vožnji, kar pričakujemo od črke M, bodo rezultati precej slabši, nasmeški pa večji.

K temu močno prispeva značilen M tretma, z natančno nastavljeni karakteristikami podvozja in pogonskega sklopa. M specifične nastavitve so namenili krmiljenju, adaptivnem zračnem vzmetenju in sistemom za nadzor stabilnosti, da ustvarijo pristno vozno izkušnjo. Do maksimalne športne dinamike dostopamo s programom Sport, ko se razpusti vsa moč električnega sistema. Pomanjkanje zvočne spremljave klasičnega motorja bodo nadomestile melodije priznanega skladatelja Hans Zimmerja. M70 je opremljen tudi z aktivnim štirikolesnim krmiljenjem, aktivno stabilizacijo in dodatnimi ojačitvami šasije ter nenazadnje z večjimi zavorami. Prav tko so mu namenili lahka 21-palčna platišča, z aerodinamično optimiziranim oblikovanjem in črno barvo.

Oblikovno bomo zastavonoši i7 M70 od povprečja ločili po preoblikovanih odbijačih, sprednji maski z osvetlitvijo, značilnih M zunanjih ogledalih z dvema nosilcema in izrazitejšem zadnjem difuzorju. Paket M Performance doda okrasne elemente v črnini, preko programa Individual pa lahko kupci izberejo karoserijo odeto v dveh odtenkih. V kabini se je odvila podobna športna preobrazba s pragovi in volanom iz M oddelka, posebnimi M grafikami na informacijskem sistemu OS 8.5 z dvema ukrivljenim zaslonoma ter objemajočimi sedeži odetimi v merino usnju. S prodajo novega i7 M70 xDrive bodo pričeli v drugi polovici letošnjega leta, ko bodo znane tudi cene.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button