AvtomobilizemNovice

Bizzarrini z novim Giottom vstopa v moderno dobo

Bizzarrini pripravlja novega hiperšportnika z Lamborghinijevim V12 motorjem.

Skoraj pozabljena italijanska znamka Bizzarrini se je z modelom 5300 GT Corsa Revival v začetku lanskega leta ponovno predstavila svetu. Prenovljeni klasiki sledi prvi novi model Giotto, poimenovan po ustanovitelju podjetja Giottu Bizzarriniju. Z njim vstopajo v novo dobo elegantnih italijanskih superšportnih avtomobilov z ekskluzivno noto.

Pri Giottu ponovno obujajo partnerstvo, prvič vzpostavljeno pred 60 leti, saj sta se pod oblikovanjem podpisala legendarni oblikovalec Giorgietta Giugiaro in njegov sin Fabrizio. Mladi Giugiaro je pri Bertoneju sodeloval pri oblikovanju prerojenega Bizzarrini 5300 GT, zato seveda ni bilo primernejšega posameznika, ki bi določil oblikovalski jezik prvega povsem novega Bizzarrinija. Po meri izdelana karoserija iz ogljikovih vlaken oblikovno združuje miselnost oblikovalca, inženirja in voznika.

Po fotografijah sodeč je novi Bizzarrini precej futuristično usmerjen, tako kot večina novih avtomobilov tega kova, vendar še vedno združuje nekatere znamkine značilne elemente, predvsem s slavnega 5300 GT. Ustanovitelj podjetja je v sovjem času delal pri Alfi Romeo in Ferrariju, potem se je preselil k Iso Rivolti, kjer sta Giugiarom izdelala dirkalnik A3C, ki je kasneje postal serijski model pod imenom Bizzarrini 5300 GT Strada. Giotto je še vedno med nami, vendar ne sodeluje pri obuditvi njegove znake, za tem stoji švicarsko podjetje Pegasus Automotive Group.

Bizzarrini je v svoji zgodovini ustvaril tudi posebno navezo z Lamborghinijem, sej je veliko časa posvetil razvoju V12 motorja in to vse do prihoda Murcielaga, čeprav njegovo največjo mojstrovino, 5300 GT, poganja Chevrolejev 5,4-litrski V8. Podobno sodelovanje pričakujemo pri novem Giottu, kjer bo bomo v osrčju našli dvanajstvaljno zver, povezano z osemstopenjskim dvoskločnim samodejnim menjalnikom, a prilagojeno posebnim zahtevam Bizzarrinija. Nadzor razvoja bo vodil Chris Prritt, nekdaj zadolžen za vodenje inženirjev pri Aston Martinu, Tesli in Rimacu. Testiranje novega Gittoa se bo začelo prihodnje leto, več podrobnih podatkov bo sledilo že v letošnjem letu.

Žiga Kolman
foto: Bizzarrini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button