AvtomobilizemNovice

Bizzarini 5300 GT Corsa oživljen

Prerojena legenda izgleda naravnost fantastično, vseh 24 primerkov bo ročno izdelanih.

Na ceste ali bolje rečeno v garaže premožnih, prihaja prerojeni Bizzarini 5300 GT Corsa, kot sodobna reinkarnacija dirkalnika z zmago v svojem razredu na 24 urni dirki v Le Mansu leta 1965. Bizzarini je pod vodstvom Giotta Bizzarinija, nekdanjega Ferrarijevega inženirja, nastal v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Giotto je sprva sodeloval pri razvoju legendarnega Ferrarija 250 GTO, kasneje je svoj pečat pustil z izdelavo V12 motorja v prvem serijskem Lamborghiniju 350 GT. Originalno podjetje ni dočakalo konca desetletja, a sedaj so ga s pomočjo Kuvajtskega investitorja ponovno obudili.

Kar vidimo na fotografijah je prvi poskus obnove v sodobnem času. Gre za ročno izdelan projekt izpod rok britanskih mojstrov, ki so se na vso moč trudili novo reinkarnacijo kar se da približati originalu, sicer z nekaterimi obveznimi modifikacijami, za izpolnjevanje današnjih varnostnih standardov. Celoten proces je zajemal iskanje originalnih načrtov in komuniciranje z ustvarjalci avtomobila iz šestdesetih, uspelo jim je celo najti popolnoma nedotaknjen izviren sestavni del, kar jim je odprlo vrata za poustvarjanje identične Rosso Corsa rdeče karoserijske barve.

Za pogon moderne ikone skrbi skoraj enak 5,3-litrski V8 motor, z Weber 45 uplinjači in preko 400 konjskimi močmi. Zaradi školjke iz ogljikovih vlaken, jim je uspelo maso celotnega avtomobila spraviti na skromnih 1.250 kilogramov. Preostale moderne spremembe obsegajo nekoliko spremenjen položaj 95 litrskega rezervoarja za gorivo, novo varnostno kletko in disk zavore na vseh štirih koncih.

»Za znamko Bizzarrini imamo ambiciozno dolgoročno vizijo, model 5300GT Corsa Revival služi kot uvod ali opomnik na bogato dediščino znamke Bizzarrini,« je dejal izvršni direktor podjetja Bizzarrini Simon Busby. »Med vzdržljivostnim testiranjem smo bili navdušeni nad zmogljivostjo avtomobila, ki je zagotavljal enako adrenalinsko izkušnjo vožnje, kot izvirna mojstrovina Giotta Bizzarrinija.«

Izdelati nameravajo le 24 primerkov, prav vsi bodo sad ročne izdelave v tovarni v Združenem Kraljestvu. Prvi bodo na ceste zapeljali že predvidoma maja, kakšna pa bo cena, ostaja neznanka, a glede na obsežen razvoj, le-ta ne bo dostopna normalnim smrtnikom.

Žiga Kolman
foto: Bizzarini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button