AvtomobilizemNovice

Bi vozili Ferrarija F355 z lastništvom samega Chrisa Rea?

Bell Sport & Classic bo tržil posebnega »konjička«.

Britansko podjetje Bell Sport & Classic velja za vodilnega specialista za Ferrarijeva vozila na Otoku, zato njihova napoved o dražbi prav posebnega zbirateljskega dragulja znanim glasbenim imenom med lastniki pravzaprav ne preseneča. Iščejo namreč novega lastnika Ferrarija F355 Berlinetta, ki velja za »sveti gral« med največjimi zbiratelji apeninskih konjičkov, povrh vsega pa ravno v teh dneh beleži okroglo 30. obletnico nastanka.

Ozadje modela F355

Za mnoge je F355 nekakšen vrhunec znamke, predvsem v svoji zgodnji in najbolj čisti obliki, saj nudi perfektno mešanico starega in novega pristopa k snovanju vozil, vse skupaj pa je zavito v podobo, ki si jo je zamislil Pininfarina. Ferrari F355 je nastal na zahtevo takrat svežega šefa znamke Luce di Montezemola in se svetu predstavil na salonu v Ženevi leta 1994. Zamenjal je nekoliko mlačen predhodnik 348 in prav kmalu zaradi močnejšega in sredinsko nameščenega V8 agregata, večje agilnosti in udobja spremenil pravila igre v segmentu športnih vozil.

Z močjo 107 KM na liter delovne prostornine je takrat zasenčil vse svoje tekmece kot tudi mogočni BMW-jev V12 agregat v McLarnu F1. Njegov 3,5-litrski V8 agregat z oznako F129B je bil razvit na izkušnjah iz karavane F1 in pri visokih 8.250 vrtljajih na minuto zmogel kar 375 KM. Vozilo do stotice pospeši v 4,7 sekunde in ne upeha vse do končnih 284 km/h.

Nenazadnje pa je F355 poslednji povsem ročno sestavljeni Ferrari, zato je med zbiratelji tako cenjen in visoko iskan.

Ferrari F355 Berlinetta pevca Chrisa Rea

Zdaj, ko razumemo ozadje vozila, ni težko uganiti, da je odlično ohranjen in s strani certificiranih oseb nedavno popolnoma restavriran primerek močno iskan med zbiratelji. Poleg slavnega nekdanjega lastnika je dotični F355 odet v unikatno Blu Scuro Micalizzato modro barvo, kar postavlja letvico še višje. Če dodamo še zgolj 41 tisoč prevoženih kilometrov je zgodba skoraj popolna.

Edina ovira, pa še ta je vprašljiva, je volan na desni strani. Če vas ne moti, se lahko podate v lov za »svetim gralom« med zbirateljskimi primerki Ferrarijeve družine. In verjamemo, da bo večna klasika Driving home for Christmas pevca Chrisa Rea, v tem avtomobilu še bolj melodiična …

Blaž Likovič
foto: Bell Sport

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button