AvtomobilizemNovice

Bi lahko Ford Evos zamenjal Mondea?

Nov kitajski Ford Evos bi lahko nadomestil praznino Mondea.

Z malo presenečenja in brez velikega poka je Ford pred kratkim odslovil družinskega Mondea, kajti povpraševanje po križancih in SUV-jih je enostavno previsoko za ohranjanje limuzine oziroma karavana. Modri oval je na kitajskem razkril popolnoma novega Evosa, ki temelji na desetletje starem konceptu, s katerim bi lahko po zgledu konkurence zamenjali praznino Mondea.

Evos je hitro postal Fordova glavna zvezda na šanghajskem salonu, saj bo velik križanec sprva prodajno pot začel prav na tamkajšnjih tleh. Glede na privlačno obliko in proporcije obstaja velika možnost prihoda na ostale trge, še posebej, če bodo Evosa ponudili v priključno-hibridnih ali električnih izvedenkah.

Ford zaenkrat še ni podal nobenih podrobnosti o pogonskih sklopih, raje so se posvetili oblikovanju, katerega opisujejo kot prvi avtomobil pod novo filozofijo »Progressive energy in strength,« ki se ujema s kitajsko estetiko, obenem je njegova oblika precej mehkejša v primerjavi z Mustangom Mach-E, medtem ko ga proporcije bolj umeščajo med Mercedesa GLC Coupe ali Audija Q5 Sportback.

Nič besed torej o motorjih, vendar mnogo o tehnologiji. Glavnica bo brez dvoma 1,1-metra dolg digitalni zaslon, ki se razteza skoraj čez celotno širino armaturne plošče, z osrednjo 27-palčno enoto s 4K resolucijo. Celoten sistem lahko aktivno uporabljata tako voznik kot sovoznik, ponuja ogromno zabavnih vsebin, naprednih funkcij in sprejemanje »over-the-air« posodobitev, obenem je vgrajena Baidujeva tehnologije umetne inteligence. Sicer bomo pri Evosu našli še sistem avtonomne vožnje druge stopnje.

Predsednik kitajskega oddelka Forda, Anning Chen ga opisuje kot »pionirsko vozilo, ki prikazuje inteligentne funkcije naslednje generacije, ki napovedujejo novo smer razvoja vozil Ford na Kitajskem.«

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button