AvtomobilizemNovice

Bentleyjev ekskluzivnež Batur bo tudi brez las, pardon strehe

VIDEO: Britanci pravijo »Živite pri svetlobi!«

Bentley Batur je maloserijski ekskluzivnež, ki je najbolj zmogljiv v lastni hiši. Na 18 primerkov omejeno serijo namreč poganja šestlitrski twin-turbo W12 agregat s 750 KM in okroglimi 1.000 Nm navora. Batur je kreacija Bentleyjevega kreativnega oddelka Mulliner, in je nekakšen napovednik novega električnega modela, ki ga bomo spoznali v prihodnjem letu. Še preden se tam znajdemo, pa lahko besedo ali dve rečemo o Baturju Convertible. Britanci so očitno dobro prodali vseh 18 »hardtop« primerkov z začetno ceno 1,9 milijona evrov, zato bodo sedaj lansirali na 16 primerkov omejeno serijo brez strehe.

 

Britanci so tako torej odbili streho svoje najmočnejše hišne kreacije in ekskluzivnost zagotovili za 16 »bogatunov«, katerih tekoči račun se primerja z nedavno dobljenim desetmilijonskim loterijskim dobitkom. Pri tem Bentley miri ozračje, saj morate za lastništvo Baturja imeti še kaj več kot le evre, funte ali dolarje. Kakorkoli, Batur Convertible je res čedna stvar, kot njegov kupejevski dvojček, tudi kabriolet prinaša temno hladilno rešetko iz titana na nosu vozila, ostro zasnovo svetil in 22-palčna platišča. Linije pa športno elegantne, kot Bentley Mulliner divizija to ve in zna.

Kaj je torej novega, poleg odstranljive strehe? Batur Convertible bo na voljo v barvah in ambientalnih odtenkih, ki jih do sedaj na serijskem Bentleyju še nismo videli. Vseh 16 primerkov bodo kreirali skupaj s kupci in bodo nekakšen vrhunski izraz individualizma. Dramatičen »zračni most« za sedeži in zoženi pokrovi na zadku spominjajo na stare športne »barchetta« avtomobile, hkrati pa poudarjajo na voznika osredotočen ambient tega angleškega ekskluzivneža. Osrednja in precej široka konzola med potnikoma je polna stikal, nad njimi pa se pričakovano bohoti trojica analognih ur. Da vam bo zapis zgoraj nekako jasen, si le dobro oglejte priložene fotografije inženirskega primerka z oznako #0, torej tistega v barvah Vermillion Gloss in Satin, ki ostaja v firmi za seciranje in trajni spomin.

Pod motornim pokrovom se nahaja W12 kotel z najvišjimi ciframi v Bentleyjevi garaži do današnjega dne, t .j. 750 »konjiči« in okroglimi tisoč newtonmetri navora. Pogon je seveda speljan na vsa štiri kolesa, vmes pa je postavljen osemstopenjski DCT samodejni menjalnik. Končna hitrost vozila znaša 337 km/h.

Bentley Batur Convertible je tretji voz po vrsti iz serije moderni Mullinerjevih karoserij, ki sta jih ustoličila Bacalar in kupejevski dvojček. Cenik seveda ni potrjen, ne pričakujte pa nobenih popustov za vrednost nižjo od dveh milijonov …

Blaž Likovič
foto: Bentley

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button