AvtomobilizemNovice

Bentley Continental GT3 cilja na nov Pikes Peak rekord

Britanski proizvajalec luksuznih avtomobilov si želi še tretjo Pikes Peak krono.

Bentley brez dvoma obožuje vsakoletno gorsko-hitrostno preizkušnjo Pikes Peak, saj se pripravljajo na tretje dejanje na razvpitem tekmovanju. Trenutno si namreč lastijo rekord najhitrejšega SUV-ja in najhitrejšega serijskega avtomobila, kar se jih je pognalo po 20 kilometrov dolgi stezi ter 156 zavojih. Na 4.302 metrov visoko špico nad Coloradom letos ciljajo z dirkalnikom v razredu Time Attack 1 ali po domače rečeno, kraljevem razredu modificiranih, na serijskih avtomobilih zasnovanih vozil.

Kot kaže ničesar ne puščajo naključju. Spoznajte norega Continental GT3 Pikes Peak, močno predelan GT3 dirkalnik, katerega volan bo vihtela legenda tega tekmovanja, Rhys Millen. Na junijski 99. dirki bo poskusil podret trenuten rekord 9:36.559, ki ga je lani Daid Donner postavil s Porschejem 911 GT2 RS Clubsport. Absoluten rekord steze 7:57.148 še vedno ostaja v rokah Romaina Dumas in Volkswagna ID.R.

Najbolj ekstremna izvedenka Bentleya Continental GT ali praktično kateregakoli serijskega Bentleya se ponaša z največjim zadnjim krilcem nameščenim na njihovo vozilo, veliko je sicer še ostalih natančno preračunanih aerodinamičnih izboljšav. Med drugim je močno navit 4-litrski twin-turbo V8 prirejen na uporabo biogoriva, s katerim bodo emisije zmanjšali za kar 85 odstotkov v primerjavi z običajnim bencinom.

Odločitev preizkušanja goriv je prvi korak k aktivnem zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida in raziskavi potencialnih novih e-goriv za trajnostno prihodnost. Bentley že postopoma prehaja k hibridom, leta 2030 pa bodo preklopili izključno na električna vozila. Pri razvoju novih goriv se bodo pri Bentleyu na pomoč obrnili k hišnem partnerju Porsche, kjer so že začeli z razvijanjem lastnih e-goriv. Bentley Pikes Peak dirkalnik trenutno prestaja fazo testiranja v Britaniji, preden bo odpotoval v ZDA. Pri projektu sodelujeta privatni GT3 ekipi Fastr in K-PAX Racing, s pomočjo podjetja M-Sport.

Žiga Kolman
foto: Bentley

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button