AvtomobilizemNoviceNoviceTehnika

Bavarski SUV kralj XM z diamantnim ozvočenjem

Za akustiko bo poskrbel Bowers & Wilkins!

Bavarski modeli so bili že od nekdaj znani po značilnem zvoku šestvaljnikov, ki so se kasneje umaknili manjšim in varčnejšim agregatom. Že dolgo časa pa so znani tudi po dobrem ambientalnem ozvočenju, ki ga proizvaja ameriški specialist Harman & Kardon. V aktualni sedmi generaciji serije 5 (G30/G31 in G38), ki je luč sveta ugledala pred šestimi leti, so se po audiofilsko izkustvo obrnili še k britanskemu podjetju Bowers & Wilkins in odtlej so pri slednjih zadolženi za ozvočenje najdražjih bavarskih modelov. Zakaj bi bilo potem pri športno-terenskem paradnem konju XM kaj drugače?

Ta bo opremljen s sistemom Diamond Surround Sound, ki vključuje 20 zvočnikov – pet aluminijastih visokotoncev, dva centralna Rohacell nizkotonca, ki bosta nameščena pod sprednjima sedežema, in dva Diamond Dome visokotonca v notranjosti prednjih stebričkov, tako na voznikovi kot sovoznikovi strani. Posebno ozvočenja je diamantna kupola, ki poskrbi za lahko in togo strukturo zvočnikov, kar nadalje pripomore k eliminaciji neželenih resonančnih območij in poskrbi za izredno čist zvok. V celoten sistem je vključenih še pet Continuum srednjetoncev, ki so nameščeni v vrata in v armaturno ploščo.

Celoten sistem pravzaprav temelji na Bowers & Wilkins zvočnikih Diamond iz serije 800, ki jih uporabljajo le profesionalni snemalni studiji, zato pomislekov glede kvalitete ni. S prav takim ozvočenjem sta opremljena tudi serija 7 in električni i7, ki sta namenjeni najbolj zahtevnim kupcem. V uredništvu bi sicer raje prisluhnili V8 bencinskemu agregatu izpod motornega pokrova v modelu XM, medtem ko bi ozvočenje prihranili za mirne čase, ko bo v osredje stopil električni pogon tega paradnega priključnega hibrida.

Blaž Likovič
foto: BMW

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button