AvtomobilizemNovice

Bavarska redkost na prodaj

Zakaj sta BMW E30 320iS in 325iS tako posebna?

Med prečesavanje dražbene ponudbe smo naleteli na precej zanimiv primerek bavarskih korenin. Iz zlatih 80-ih, ko so Bavarci ustvarjali svoje najlepše in najbolj zanimive primerke, izhaja tudi BMW E30 325iS. Zakaj je ta model s šibkejšim 320iS tako zanimiv?

BMW E30 320iS je bil ustvarjen posebej za portugalski in italijanski trg, kjer so nudili posebne davčne olajšave za vozila, katerih volumen agregata je bil manjši od dveh litrov. Pri BMW-ju so se tako lotili priprave prostorninsko manjšega 3,2-litrskega BMW Motorsport S14 agregata iz modela M3, katerega končni volumen je znašal 1.990 cm3. Zadnji kolesni par je bil gnan preko ročnega Getragovega menjalnika, ki si ga je E30 320iS ravno tako delil z M3 izvedenko, medtem ko so vsi preostali sestavni deli sledili »klasični« seriji 3. Pravzaprav je bil 320iS nekakšna ugodnejša alternativa modela 325i, ki so ga Portugalci in Italijani izdatno obdavčili.

Nekoliko bolj športen je bil tudi E30 325iS, ki je bil onkraj luže na voljo kot »osnovni model«. Kratica S mu je prinesla športno podvozje in kopico M-Tech opreme, ki si jo lahko v celoti ogledate TUKAJ, kjer se vozilo tudi prodaja. Glede na število prevoženih kilometrov je vozilo izredno dobro ohranjeno, predvsem rdeče usnje v nedrjih bavarske »trojke«.

Očitno je zanimanje precejšnje, saj je trenutna najvišja ponudba postavljena pri 15 dolarskih tisočakih. Skoraj dvakrat več kot pred dvema dnevoma …

Blaž Likovič
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button