AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnostZanimivosti

Bavarci s prenovljenim BMW X5 Protection VR6

Domač parket za šefa med štirikolesnimi varnostniki.

Na sejmu mobilnosti IAA Mobility 2023, ki se že čez nekaj dni odvil v Münchnu, bo svoje mesto pod žarometi dobil tudi ciljno usmerjeni in nedavno prenovljeni BMW-jev model X5 Protection VR6, ki po nekaj mesecih sledi svojemu »civilnemu« izvirniku. Še preden se varnostni X5 v celoti razgali, vam lahko postrežemo s prvim naborom informacij.

Najpomembnejša lastnost vozila je, da pravzaprav sploh ne boste opazili, da je kaj drugačen od klasičnega BMW X5. Odet je v športne M embleme z dvojnimi prečkami v sprednji dvojni ledvički, takista so M vzvratna ogledala v bleščeči črnini ter M dvojni izpušni sistem. Skratka kot neke vrste M kozmetični paket nadet na osnovni X5 voz. Nemci temu pravijo »prva obrambna linija«, saj vozila na prvi pogled ni moč prepoznati.

Zgodba se zasuka ob seciranju podpločevinja. Tam domujejo posebno oblikovane jeklene plošče visoke trdnosti, ki so nameščene v vrata, bočno okvir vozila, streho in pregrade. Tudi prtljažnik s posebnim oklepnim delilnikom ni izjema, kot tudi ne pod karoserije s posebnim aluminijastim ščitom. Nenazadnje je v posebno zaščito zavit tudi rezervoar za gorivo, čigar ne popolnoma razjasnjena zasnova deluje samozatesnilno. Ko nekdo vanj naredi manjšo luknjo, recimo z nabojem, se rezervoar hitro zopet zatesni. Kaj oziroma kako seveda ni predmet debate z resnimi Nemci.

BMW X5 Protection VR6 izpolnjuje cel kup balističnih in varnostnih standardov, medtem ko lahko kupci v zameno za plačilo v vozilo dodajo še kup varovalne opreme, vključno z dodatnim oklepom podvozja in strehe.

Pogon je znan iz modela BMW X5 M60i, ki prinaša 4,4-litrski twin-turbo V8 agregat, kateremu je pripet 48-voltni blagi hibridi sistem. Zmogljivost pogona znaša 530 KM in 750 Nm navora, kar kljub zajetni masi šerifa med vozili do kilometrske stotice požene v zgolj 5,9 sekunde. Masi vozila, ki seveda ni znana, sta prilagojena tako zavorni sistem kot celotno podvozje.

Ambient je bistveno bolj prestižno naravnan kot bi morda pričakovali. Na sredini se bohoti 14,-palčni multimedijski zaslon, medtem ko voznik bdi nad vozilom preko 12,3-palčnega tabličnega ekrana. Serijsko je vozilu dodana še 4-conska klimatska naprava in športno oblazinjenje v Sensafin usnju. Preostale unikatne lastnostni BMW X5 Protection VR6 so oseben sistem za komunikacijo z ljudmi zunaj vozila, opcijske LED utripalke in recimo posebna strešna antena za digitalni radio. BMW nenazadnje ponuja tudi poseben program za usposabljanje »taktičnega vodenja« vozila.

Cenik za X5 oklepnika še ni znan, vemo zgolj to, da bodo prve dostave izvedli v februarju prihodnje leto ter da bo avtomobil sestavljen v BMW tovarni Spartanburg, v ameriški zvezni državi Severna Karolina.

Blaž Likovič
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button