AvtomobilizemNovice

Barvita trojica Cadillacovih V-LMDh dirkalnikov

Cadillac se v polni zasedi podaja v kraljevi razred vztrajnostnih dirk.

Cadillac poskuša skupaj z Andrettijem vstopiti v sloviti svet Formule 1, vzporedno pa se pripravljajo na nastop na vztrajnostnih dirkah z novim hibridnim hiperšportnim dirkalnikom V-LMDh, ki se predstavlja s tremi zanimivimi karoserijskimi poslikavami. Debi novega dirkalnika bo potekal na 24-urni dirki v Daytoni konec meseca.

Cadillacov dirkaški oddelek bo z dirkalnikoma številka 01 ekipe Cadillac Racing in številka 31 ekipe Whelen Engineering tekmoval v ameriški seriji IMSA WeatherTach SportsCar, s tretjim dirkalnikom V-LMDh s številko 2, pa se bodo udeležili svetovnega vztrajnostnega prvenstva FIA WEC. Trojico hiperšportnih dirkalnikov krasijo unikatne barvne sheme in grafike v barvah Cadillacovega logotipa – modra, rdeča in zlata.

V-LMDh poganja Cadillacov sodoben atmosferski 5,5-litrski V8 motor s podporo predpisanega Bosch hibridnega sistema in skupno močjo 671 KM, v povezavi s sedemstopenjskim sekvenčnim menjalnikom. Pri izbiri osnove so se odločili za šasijo proizvajalca Dallara, nanjo pa namestili aerodinamično karoserijo iz ogljikovih vlaken, kakršno so predstavili že lansko poletje v okviru projekta GTP Hypercar.

Pri razvoju novega dirkalnika so seveda sodelovali tudi izkušeni vozniki. Za krmilo V-LMDh št. 2 (številka v čast prvemu nastopu Cadillaca v Le Mansu leta 1950) bodo sedli Earl Bamber, Alex Lynn in Richard Westbrook, dirkalnik št. 01 bodo krotili Sebastien Bourdais, Renger van der Zande ter štirikratni zmagovalec 24-urne preizkušnje v Daytoni, Scott Dixon. Tretjo ekipo bodo sestavljali Pipo Derani, Alexander Sims in Jack Aitken.

Žiga Kolman
foto: Cadillac

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button