AvtomobilizemNoviceNoviceTehnika

Avtonomna vožnja – Bosch ponuja vse iz enega samega vira

Nadzorne enote domen, senzorji, umetna inteligenca: Boschev portfelj vsebuje vse elemente avtomatizirane vožnje, v podjetju pa se približno 5000 inženirjev ukvarja z vsemi vidiki avtomatizirane vožnje. Med temi elementi so tudi izboljšane funkcije pomoči, ki vozniku omogočajo, da umakne roke z volana. Zahvaljujoč se Boschu, pa so prav tako že mogoče tudi funkcije popolnoma brez voznika. »S pilotnimi projekti na področju samodejnega parkiranja je Bosch postavil standarde v Nemčiji in Združenih državah Amerike,« je dejal Denner. Bosch pri uvajanju te funkcije v parkirni garaži P6 na letališču Stuttgart že sodeluje z Mercedes-Benzom in drugimi partnerji.

Novi Mercedes-Benz razreda S je prvo serijsko vozilo na svetu, ki ima za to potrebno tehnologijo. Da bi lahko vozila brez voznika z ukazom prek pametnega telefona zapeljala do rezerviranega parkirnega mesta, Bosch parkirišče opremlja s tehnologijo, kot so fiksno nameščene videokamere. Do leta 2025 naj bi jim sledilo še dodatnih 1000 parkirnih garaž. Ob vsem dodatnem udobju, ki je povezano s takšnim razvojem, Bosch meni, da je avtomatizirana vožnja predvsem nekaj, kar lahko prispeva k večji varnosti cestnega prometa. Bosch je pionir na področju sistemov, od elektronskega nadzora zdrsa do samodejnega zaviranja v sili, in si še naprej prizadeva za vožnjo brez nesreč.

Hkrati podjetje zagotavlja inovativno programsko opremo, ki je osnova za inteligenco, ki jo morajo imeti avtomobili. »Tudi v mobilnosti prihodnosti, v kateri bo prevladovala programska oprema, bo naše bogato strokovno znanje o sistemih prednost: Bosch se kot doma počuti tudi v svetu vgrajene elektronike in interneta stvari, s katerim bodo avtomobili povezani,« je dejal Denner.

Rudi Leskovec
foto: Bosch

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button