AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Avstrijski električni hiperšportnik DEUS Vayanne dobiva resnejšo podobo

Vayanne z 2.220 konjskimi močmi se bo do stotice izstrelil v manj kot dveh sekundah.

Pred nekaj tedni smo poročali, da se v boj najbolj zmogljivih električnih avtomobilov pridružuje mlado avstrijsko podjetje Deus, s hiperšportnikom Vayanne. Namesto zasenčene fotografije nas tokrat razvajajo z najboljšim približkom serijske oblike, preden steče proizvodnja in prve dostave v letu 2025.

Deus Automobiles je pri razvoju in oblikovanju združil moči z dvema velikima imenoma avtomobilske industrije – Italdesign in Williams Advanced Engineering. S skupno močjo želijo ustvariti prvega električno gnanega hiperšportnika, ki bo presegel mejo 1.640 kW (2.200 konjskih moči). Izjemno moč bosta spremljala tudi vrtoglavih 2.000 Nm navora in najvišja hitrost preko 400 km/h.

S tolikšno zmogljivostjo se bo Vayanne brez težav do mejnika 100 km/h izstrelil v manj kot 1,99 sekunde. Z uporabo lahkotnih materialov bodo maso spravili na zavidljivih 1.810 kilogramov, kar pomeni, da bo lahko takšen hiperšportnik z enim polnjenjem prevozil preko 500 kilometrov.

Kljub norim številkam bo Vayanne v paketu združeval udobno in prestižno vozno izkušnjo, za prijetnejšo vsakodnevno uporabnostjo, česar večina hiperšportnikov tega nivoje ne premore. Proizvodnja avstrijske rakete bo omejena na 99 primerkov, vsak izdelan to željah kupcev. Glede na prvi dražilec z dirkaško črto vzdolž vozila, smo pričakovali precej manj umirjeno Vayanne, morda pa s tem nakazujejo na možnost nore izvedenke v prihodnosti.

Žiga Kolman
foto: DEUS Automobiles

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button