AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceV razmislekZanimivosti

Avstralci bodo za voznike športnikov zahtevali dodaten tečaj

Zvezna država Južna Avstralija bo uzakonila zanimiv pogoj.

V deželi kengurujev in dingov želijo preprečiti neustrezno krotenje divjih jeklenih konjičkov, zato bodo uradniške glave v zvezni državi Južna Avstralija oziroma na sedežu zveznega parlamenta v mestu Adelaide kmalu sprejele nov predpis, ki bo od lastnikov zmogljivih vozil zahteval dodatno izpopolnjevanje.

Mejnik predstavlja razmerje moč-masa in sicer v vrednosti 375 KM/tono, za kar boste potrebovali dovoljenje za poseben U razred vozil. V ta segment po besedah lokalnih predstavnikov sodi približno 200 vozil, predpis pa naj bi v veljavo stopil s 1. decembrom prihodnje leto. Da bi dovoljenje za U segment pridobili, boste morali opraviti spletni tečaj, v katerem se vse vrti okoli tveganj vožnje zmogljivih športnih vozil in njihovih naprednih asistenčnih sistemov.

Če vas bodo avstralski možje v modrem zasačili z izklopljenim stabilnostnim sistemom (ESP oz. ESC) v športnem vozilu z razmerjem nad 375 KM/tono, vam grozi globa vsaj 5.000 avstralskih dolarjev. In katera so vozila, ki sodijo v ta športni segment? Ko primer so navedli Porsche 911 Turbo S Cabriolet in recimo BMW M4 CSL, povod za vse skupaj pa je bila smrt 15-letne deklice v letu 2019, ki jo je z Lamborghini Huracanom zbil malomarni voznik.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button