AvtomobilizemNovice

Audijev novi RS3 turni dirkalnik

Nova generacija Audija RS3 bo najprej vozila po dirkaških stezah.

Pridirjala je druga generacija Audija RS3 LMS, dirkalnika uporabljenega za turne dirke. Deluje precej bolj nastrojeno kot poprej, opazimo pa lahko tudi oblikovne elemente, ki bi se lahko prenesli na prihajajoč serijski model. Misel je še posebej usmerjena k veliki sprednji maski, takšnih agresivnih odprtin pokrova motorja sicer ni pričakovati.

Prva generacija dirkaško preobraženega RS3 je na steze zapeljala leta 2016, namenjena privatnim moštvom v globalnem TCR prvenstvu. Prodali so zavidljivih 180 avtomobilov, skupno je bilo z njimi osvojenih 764 stopničk na 1.051 dirkah, od tega jih je bilo 279 zmagovalnih. Ker so nabrali kar 16 prvenstvenih lovorik, bo druga generacija RS3 prevzela zahtevno nalogo.

Prav s tem razlogom gre bolj za evolucijo kot revolucijo. Držijo se uspešnega recepta z uporabo preizkušenega 2-litrskega turbo štirivaljnika Volkswagen združenja, ki ga sestavljajo enak blok, glave valjev, ventili, sesalni kolektor, vbrizg goriva in turbopolnilnik kot pri serijskih avtomobilih. Zamenjali so le pokrov ventilov in izpušni sistem, zmogljivost je povečana na 340 KM ter 420 Nm navora. Moč se na sprednji kolesni par prenaša preko šeststopenjskega Hewland sekvenčnega menjalnika, z novo 800 gramov lažjo sklopko.

Celotno aerodinamično karoserijo druge generacije LMS-a so oblikovali digitalno, z uporabo metode Computational Sluid Dynamics (CFD), ki omogoča bolj natančno in harmonično izpopolnjevanje aerodinamike. Je tudi varnejši način, prvi primerki bodo dostavljeni že čez nekaj mesecev, ko zaključijo s testiranjem. Po pravilih razreda TCR, cena dirkalnikov ne sme presegati 136.500 evrov.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button