AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Audi z izboljšanim RS Q e-tronom na tretji Dakar

Z mnogimi izboljšavami reli dirkalnika upajo na boljši rezultat.

Audi se z inovativnim električnim dirkalnikom RS Q e-tron pripravlja že na tretji reli Dakar, kjer si želijo velikih uspehov. Da si bodo lažje zagotovili visoke dosežke, so lanskoletnemu prototipu namenili sveženj izboljšav na področju varnosti, zanesljivosti, udobja dirkačev in zmogljivosti, s poudarkom na skrajšanju časa potrebnega za vzdrževanje med dirko.

Večjo varnost so zagotovili z zmanjšanjem največjega vertikalnega pospeška med skoki, ki so velik del najzahtevnejšega reli podviga. Podvozje, vzmeti, blažilniki in omejevalniki udarcev so bili natančno prilagojeni za boljšo porazdelitev obremenitve, kar zagotavlja optimalen nadzor nad platformo. Poleg tega so z izboljšano peno v sedežih porazdeli obremenitve na voznika in sovoznika v daljšem časovnem obdobju. Prednji varnostni okvir je bil razširjen, da bi se izboljšala zaščita potnikov v primeru čelnih trčenj.

Zanesljivost so okrepili z zmanjšanjem tehničnih težav in osredotočanjem na podrobnosti, kot je preprečevanje poškodb zaradi kamenja med platiščem, zavornim kolutom in ostalimi komponentami. Več udobja na razgibanem terenu bosta zagotavljala boljša zvočna izolacijain tesnjenje kabine, kar posledično prinaša čistejše vetrobransko steklo ter večjo odbojnost blata ali vode. Izboljšave zmogljivosti zajemajo različne vidike, od podvozja in programske opreme do karoserije in električnega pogonskega sklopa. Spremembe predpisov so vplivale na razmerje med močjo in maso, tako da se je največja moč elektromotorjev povečala na 286 kW (388 KM), medtem ko se je masa nasprotnikovih razreda T1 povečala za 10 kilogramov.

Za poenostavitev vsakodnevnega vzdrževanja je razvojna skupina uvedla praktične zamisli, kot so spremenjeni vijačni spoji, izboljšana držala orodja, optimizirane naprave za zapiranje, nove rešitve za zaklepanje in prehod z lepljenih na vijačne spoje. Rolf Michl, vodja motošportnega oddelka pri štirih krogih, je izrazil zaupanje v priprave ekipe in dejal, da so z vozilom RS Q e-tron dobro opremljeni za reli Dakar. Izboljšave so bile postopoma vključene skozi vse leto in dodobra preizkušene.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button