AvtomobilizemNovice

Audi se vrača v Le Mans

Na ravnice Le Mansa se vrača druga najuspešnejša ekipa v zgodovini tega tekmovanja.

Audi je proti koncu lanskega leta napovedal izstop iz Formule E in vnovično vrnitev na vztrajnostne dirke ter prvo udeležitev na reliju Dakar. Po nekaj mesecih nam ponujajo prvi vpogled v prihajajoči hibridni Le Mans dirkalnik, ki bo debi doživel leta 2023. Tako kot pri cestnem Audiju e-tron GT, bo razvoj potekal v sodelovanju s Porschejem – podjetje, ki jim je po letu 2014 začelo speljevati zmage. Najuspešnejše podjetje v zgodovini Le Mansa se prav tako vrača v isti sezoni, skupno si daleč najbolj uspešni ekipi lastita kar 32 zmag.

“Velika prednost skupine Volkswagen je sodelovanje znamk pri razvoju cestnih avtomobilov,” pravi Julius Seebach, generalni direktor Audi Sport. “Ta preizkušeni model zdaj prenašamo v motošport.” Prvi dražilec novega vztrajnostnega dirkalnika je precej zgoden, dve leti preden bo preživel 24 ur na hitrih ravnicah francoskega dirkališča.

“Izbrali smo partnerja za podvozje in se odločili za koncept motorja. Skupaj s sodelavci iz Audi Design trenutno definiramo videz, ki bo navdušil naše oboževalce,” pravi Andreas Roos, tovarniški dirkalni šef Audi Sport. “Naš cilj je, da bo prvi prototip na svojih kolesih v začetku prihodnjega leta in vozen že v prvem četrtletju.”

Nov dirkalnik bo celotno leto 2022 preživel na obsežnih in zahtevnih testiranjih, preden se bo premierno zapeljal na 24 urni dirki v Daytoni leta 2023 – nekakšna uvodna januarska preizkušnja, pred junijskim nastopom v Le Mansu. Ker bo avtomobil namenjen tudi privatnim ekipam, lahko pričakujemo uporabo nekoliko bolj umirjene in dostopne tehnologije.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button