AvtomobilizemNovice

Audi s pomočjo podjetja bp krepi svoj prihod v Formulo 1

Bp bo z Audijem razvijal trajnostne rešitve goriv.

Audi in naftno podjetje bp (prej British petroleum) sta napovedala strateško partnerstvo ob pripravah nemške znamke na vstop v Formulo 1 leta 2026. Pomembna naveza je usklajena z novimi tehničnimi predpisi združenja FIA, ki se osredotočejo na izboljšano elektrifikacijo in napredna trajnostna goriva. Sodelovanje izrablja tehnično znanje obeh podjetij za inovacije in oblikovanje prihodnosti motošporta.

Partnersko sodelovanje se navezuje na bp in njegov oddelek za maziva Castrol, ki z Audijem na področju optimizacije pogonske enote Formule 1 sodeluje že skoraj dve leti. Ključni vidik njunega sodelovanja je razvoj naprednega trajnostnega goriva, ki izpolnjuje predpise načrtovane leta 2026, ki zahtevajo vsaj 65-odstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v primerjavi s tradicionalnim bencinom. Podjetje bp bo Audiju dobavljalo posebej prilagojena maziva Castrol, kot so motorno olje Castrol EDGE za turbinsko podprt V6 agregat in tekočine Castrol ON EV za električne komponente. Tehnično sodelovanje bodo razširili na dolgoročno sponzorstvo, s čimer bo bp postal prvi uradni partner Audijeve tovarniške ekipe, s pravicami za blagovne znamke bp, Castrol in Aral.

Partnerstvo med podjetjema temelji na uspešni zgodovini v avtomobilskem športu, saj se izdelki Castrol uporabljajo v različnih Audijevih dirkalnih programih že od osemdesetih let prejšnjega stoletja, vse od svetovnega prvenstva v reliju, zahtevne preizkušnje 24 ur Le Mansa do dirkaške serije DTM. Maziva Castrol in Aralovo razvito visokozmogljivo gorivo sta prispevala k velikom dosežkom štirih krogov, vključno z zelo učinkovitim dvolitrskim štirivaljnim turbo motorjem v DTM-u v letih 2019 in 2020. Cilj obsežnega sodenovanja med Audijem in bp je združiti tehnologijo in inovacije za doseganje uspehov v Formuli 1 ter postaviti nova merila na področju trajnostnih standardov v motošportu.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button