AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Audi RS Q E-tron E2: Evolucija norega električnega Dakar dirkalnika

Audi je obsežno preuredil svoj električni reli dirkalnik, ki se pohvali z boljšo dinamiko in učinkovitostjo.

Audijev dakarski bojevnik se pred naslednjim podvigom predstavlja v povsem novi podobi, s katero so poskrbeli za izboljšano dinamiko in nadvse pomembno učinkovitost. Prvo generacijo RS Q E-tron so na letošnji zahtevni Dakar reli preizkušnji krotili Carlos Sainz, Stéphane Peterhansel in Mattias Ekström. Čeprav so osvojili štiri etapne zmage, se jim je zaradi številnih incidentov izmaknila zmaga v skupnem seštevku.

V drugo kot kaže ničesar ne prepuščajo naključju, saj so skoraj v celoti preoblikovali svoj dirkalnik, ki je zaradi obsežnosti modifikacij prejel oznako E2, s katero so nekoč obeležili drugo generacijo Quattro Group B reli dirkalnika. Najbolj so se osredotočili na izboljšave karoserije in s kompletno preoblikovanimi paneli poskrbeli za bolj učinkovito aerodinamiko v slogu ladijskega trupa – največja širina je pri kabini, nato se zoži proti sprednjem in zadnjem koncu.

Evolucija RS Q E-tron E2 je s 4.670 mm dolžine, 2.300 mm višine in 1.950 mm širine v povprečju za 170 mm večja od originala. Z vsemi potezami jim je uspelo za 15 odstotkov zmanjšati zračni upor karoserije, ki kljub enaki hitrostni omejitvi na 170 km/h, občutno zniža porabo energije za premikanje. Čeprav je bila masa vozil v razredu alternativno gnanih dirkalnikov z novim pravilnikom dvignjena iz minimalnih 2.000 na 2.100 kilogramov, Audijev stroj te številke krepko presega, a z novim modelom obljubljajo olajšanje za več deset kilogramov.

Med opaznimi in več kot dobrodošlimi izboljšavami, predvsem za voznike, je povečan kokpit s preurejeno postavitvijo. Prestavili so prav vse digitalne prikazovalnike in kontrolne panele ter dodali nov vrtljiv gumb za prestavljanje med štirimi sistemskimi nastavitvami, potrebnih glede na dano situacijo.

Za pogon Audija RS Q E-tron E2 skrbi enak sistem kot pri originalnem modelu, s tremi elektromotorji, ki s skupno močjo 386 KM poganjajo vsa štiri kolesa. Ob pomanjkanju električne energije v bateriji se vklopi pomoč s stani 2-litrskega prisilno polnjenega bencinskega motorja, ki deluje izključno kot generator na daljših etapah. Seveda so tudi tukaj storili nekaj popravkov na podlagi informacij pridobljenih na zadnji dirki, kajti večkrat so se med skoki in razgibanim terenom soočali s presežki energije, kar je privedlo tudi do sprememb pravilnika pri shrambi energije.

Audijev novi brezpotni bojevnik RS Q E-tron se bo prvič uradno preizkusil oktobra na reliju v Maroku, preden se odpravijo v Savdsko Arabijo, ker bo med 31. decembrom in 15. januarjem potekal reli Dakar.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button