AvtomobilizemNovice

Audi R8 V10 GT: poslednji mohikanec v najbolj nabrušeni izvedbi

Audi R8 z rohnečim V10 motorjem se bo poslovil s 333 primerki radikalnega GT.

Pri Audiju so pripravili omejeno serijo 333 primerkov najbolj nabrušenega superšportnika R8, s katerimi se poslavljajo od pojočega 5,2-litrskega V10 motorja. Cestna raketa z imenom R8 V10 GT RWD se poklanja podobni izdaji prejšnje generacije modela in je opremljena z agresivno aerodinamiko, lahkotnimi komponentami ter posebej nastavljenim podvozjem.

S ceno v območju 225 tisoč evrov, bo novi R8 GT postal najdražji Audi do sedaj in verjetno tudi najbolj zanimiv. Standardni R8 v različici z zadnjim pogonom iz atmosferskega desetvaljnika iztisne 570 KM, a v primeru GT-ja, je moč dvignjena na 620 KM in 565 Nm navora. Dodatna konjenica zadnji kolesni par poganja preko bliskovitega sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika, kar pomni pospešek do stotice v samo 3,4 sekundah in najvišjo hitrost 320 km/h.

Vzporedno s povečano zmogljivostjo, so inženirji odstranili 20 kilogramov nepotrebne mase. To so dosegli z namestitvijo lažjih karbon-keramičnih zavor, lažjih komponent vzmetenja in kovanih 20-palčnih platišč, obutih v oprijemljive Michelin Pilot Sport Cup 2 pnevmatike. S temi potezami so prav tako poskrbeli za bolj dirkaško nastrojeno dinamiko, kar lahko kupci dodatno povzdignejo z izbiro nastavljivih blažilnikov.

Obnašanje GT-ja na meji zmožnosti bo mogoče prilagajati z uporabo Torque Rear voznega načina, ki dovoljuje sedemstopenjsko spreminjanje zdrsa zanje osi, s čimer bo lažje raziskovati sposobnosti avtomobila. Omejeni R8 proizvede več potiska k tlom kot običajni modeli, saj se pohvali z novimi zakrilci, zračnimi tuneli, večjim difuzorjem in velikim zadnjim krilcem – vse je izdelano iz ogljikovih vlaken. V notranjosti se dirkaška tematika nadaljuje z izstopajočimi rdečimi dodatki in parom objemajočih školjkastih sedežev. R8 GT RWD bo v prodajne salone zapeljal naslednje leto.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button