AvtomobilizemNovice

Audi Q8 sveže v letošnjo jesen

Audijev zastavonoša med SUV-ji je postal še privlačnejši.

Audi predstavlja pomembno posodobitev svojega kraljevega SUV-ja Q8, ki prinaša oblikovne izboljšave, napredno tehnologijo in raznoliko paleto pogonskih sklopov, da bo lažje konkuriral prav tako pomlajenima konkurentoma, Mercedesu GLE Coupe ter BMW-ju X6.

Pomlajena zunanja podoba poudarja njegovo športno in elegantno naravo, saj ga odlikujejo čiste linije, velike površine in natančno definirani proporci. Značilna osmerokotna sprednja maska z enojnim okvirjem ima sedaj pokončne elemente, ki se razlikujejo glede na stopnjo opreme. Osnovni model, zunanji paket S line in SQ8 imajo vsak svoje značilne oblikovne poteze, kot so kontrastne barve na zaščiti podvozja in vratnih nastavkih. Pomembna pridobitev ob prenovi so HD matrični LED žarometi z laserskim dolgim snopom svetlobe, ki zagotavljajo večjo svetlobno učinkovitost in vidljivost. Zadek se ponaša z rahlimi popravki in novimi OLED digitalnimi lučmi, katerih svetlobni podpis je mogoče prilagajati po želji. Paleto opreme so vsekakor okrepili z novimi odtenki karoserijskih barv, različnimi okrasnimi elementi in platišči premera 21 do 23 palcev.

V notranjosti je ohranjena enaka osnovna zasnova armaturne plošče in sredinske konzole, vendar s posodobljeno tehnologijo in programsko opremo, z razširjeno združljivostjo aplikacij ter možnostjo dostopa do aplikacij tretjih oseb, kot sta Spotify in Amazon Music. Za prikaz info-zabavnih vsebin skrbita virtualni kokpit pred voznikom in osrednji zaslon na dotik, s pridruženim zaslončkom za upravljanje klime pod njim.

Audi za Q8 ponuja vrsto pogonskih sklopov, vključno z dizelskimi in bencinskimi motorji. Osnovni 3-litrski V6 dizel z oznako 45 TDI quattro ustvari 170 kW (231 KM) in 500 Nm navora, model 50 TDI quattro pa 210 kW (286 KM) ter 600 Nm navora. Vrhunec standardne ponudbe predstavlja 3-litrski šestvaljni bencinski model 55 TFSI quattro z 250 kW (340 KM) in 500 Nm navora. Vsi ti motorji so opremljeni z 48-voltno blago-hibridno podporo za večjo učinkovitost in zmanjšano porabo ter osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Komur ta trojica ne bo zadoščala lahko izbere model SQ8, katerega poganja zmogljiv 4-litrki V8 s 373 kW (507 KM) in 770 Nm navora, zavoljo katerega pospešek do stotice mine v 4,1 sekunde. Med pomembnimi možnostmi nadgradnje sta elektronsko nadzorovano zračno vzmetenje s prilagodljivim blaženjem in opcijsko krmiljenje vseh koles za boljšo okretnost. Prenovljeni Audi Q8 bo na trg prispel že v tem mesecu, cena osnovnega modela pa se bo začela pri 86.700 evrih.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button