AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Audi predstavlja četrto »sphere« študijo!

VIDEO: Štirivratni crossover coupe za avanturiste!

Pri »štirih krogih« nadaljujejo svojo serijo sferičnih konceptov. Po študijah v podobi športnega Skysphere roadsterja, limuzine Grandsphere in enoprostorca Urbansphere Space je četrto poglavje zasedel štirivratni križanec Activesphere, vsestranski coupe za utrjene kot malo manj utrjene poti. Kupejevsko zasnovan crossover s precejšnim odmikom od tal v dolžino meri skoraj pet metrov, vse skupaj pa lično zapolnijo nič kaj terenska 22-palčna lita platišča. Medosje vozila znaša malenkost manj kot tri metre, kar omogoči precej domiselnosti pri uporabi ambienta. Ta bo izrazito digitaliziran in minimalistično zasnovan, medtem ko bo tehnologija omogočila popolnoma avtonomno vožnjo za brezskrbne kilometre na asfaltu.

Nemci zaradi zmogljivega pogona in vsestranskega adaptivnega zračnega vzmetenja v asfaltne in terenske sposobnosti študije Activesphere ne dvomijo. Konec koncev je to futuristični voz za ljubitelje aktivnosti v naravi in nudi kar nekaj priročnih rešitev. Tako lahko v spodnjem predstavitvenem videu spoznamo možnost prevoza koles v »pickup« slogu, saj se kupejevski »active back« zadek prelevi v delni poltovornjakov keson. V prihodnost zazrta je tudi zasnova koles s premičnimi segmenti, ki se med vožnjo po asfaltu zožijo za kar najbolj optimalno aerodinamično obliko, medtem ko se med vožno po neutrjenem terenu razširijo za kar najboljši oprijem štirikolesnega pogona.

Tega tvori električna baterija na 800-voltni osnovi, ki je temelj Audijeve PPE platforme (Premium Platform Electric) in bo predmet prav vseh premijskih električnih modelov. Omogoča približno 600 kilometrov povprečne avtonomije (pri 100 kWh bateriji) ter moč polnjenja vse do 270 kW, da bodo postanki na ultra-hitrih polnilnih postajah zares kratki. Štirikolesni pogon tvorita dva elektromotorja, vsak na svoji osi, ki skupaj zmoreta 325 kW moči (442 KM) in 720 Nm navora. Audi Activesphere cilja na kupce, ki dajejo prednost trajnostni in individualni mobilnosti, pri čemer si želijo združiti eleganco in robustnost vozila. Activesphere vse to združuje, kako točno, pa si oglejmo v spodnjem prispevku.

Blaž Likovič
foto: Audi

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button