AvtomobilizemNovice

Aston Martinove električne avtomobile bo soustvarjal Lucid

Pri ustvarjanju električne prihodnosti britanske znamke bo ključno vlogo igral Lucid Motors.

Aston Martin je v okviru svoji ambicij električne prihodnosti napovedal prelomno sodelovanje s podjetjem Lucid Group, saj želijo tudi v času elektrifikacije nadaljevati z ustvarjanjem vznemirljivih in zaželenih športnih avtomobilov. Ker je svet elektrifikacije v zadnjem času hitro napredoval, je za butične znamke kot je Aston Martin, ključna naveza s tehnološkimi podjetji.

V skladu s predlaganim sporazumom bo ameriški Lucid dobavljal svoje vodilne sisteme za električna vozila, vključno z naprednimi pogonskimi sklopi in baterijskimi sistemi. Dostop do Lucidove sedanje in prihodnje električne tehnologije bo bistvenega pomena za Aston Martinov razvoj nove namenske platforme za baterijske električne modele. Aston Martinov program elektrifikacije je del širše trajnostne strategije, imenovane Racing. Green. Britansko podjetje namerava v naslednjih petih letih v razvoj električnih tehnologij vložiti več kot 2 milijardi evrov in posledično prekiniti uporabo motorjev z notranjim izgorevanjem.

Astonova moderna električna platforma bo služila kot temelj za celotno paleto električno gnanih modelov, vse od športnih avtomobilov, GT-jev SUV-jev do hiperšportnikov. Prvi te vrste bodo luč sveta ugledali leta 2025, nekoliko prej bodo predstavili še priključnega hibrida in superšportnika Vahalla. Do leta 2026 naj bi bili vsi modeli ponujali elektrificiran pogon, z letom 2030 pa bodo v celoti podprti z elektriko. Kljub sodelovanju z Lucidom bodo še naprej ohranjali stik z Mercedesom, tako na področju razvoja motorjev z notranjim izgorevanjem kot hibridne tehnologije. K napredovanju električne tehnologije se bodo prav tako poslužili znanja ekipe Formule 1, Aston Martin Aramco Cognizant, kjer že dobro izkoriščajo prednosti dveh svetov pogonskih sklopov.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button