AvtomobilizemNovice

Aston Martinov F1 varnostni avto za na cesto

Vantage F1 Edition je najbolj dirkaško nastrojen Vantage do danes.

Kot kaže je Aston Martin ob pripravi modela Vantage za namene varnostnega avta v karavani Formule 1, naklepal tudi morebitno serijsko različico, v obliki najzmogljivejšega Vantage v zgodovini. Vse izboljšave v obliki povečanja moči, dodatka aerodinamike in izboljšav šasije ter vzmetenja so prešle v avtomobil za navadne smrtnike.

Razkritje Aston Martina Vantage F1 Edition so spremljale besede, da gre za najbolj dirkaško nastrojenega Vantage kar so jih do sedaj izdelali. Glaven cilj razvoja je bilo bistveno izboljšanje časov na stezi, a obenem ohraniti odlično dinamiko na cesti. Pod motornim pokrovom rohni Mercedesov 4-litrski twin-turbo V8, katerega moč je s 510 poskočila na 535 KM, navor ostaja pri 685 Nm. Ohranili so osemstopenjski samodejni menjalnik, sicer s skrajšanimi časi pretikanja med prestavami. Pospešek do stotice se odvije v 3,6 sekundah, maksimalna hitrost znaša 314 km/h.

Togost šasije je bistveno izboljšana, prenovljeni blažilniki se bolje kosajo z neželenim nagibanjem vozila in kompresijo pri voski hitrosti. Nove so seveda še vzmeti, bolj odzivno krmiljenje daje več občutka, nova 21-palčna platišča obuta v posebne Pirelli pnevmatike pa ponujajo več oprijema. Zanj je zaslužen tudi aerodinamični paket, skupaj z ogromnim zadnjim spojlerjem in poglobljenim sprednjim odbijačem doda 200 kilogramov potiska k tlom.

Kot se spodobi so ponudili možnost izbire znamenite dirkaške zelene karoserijske barve, kakršno nosi pravi F1 varnostni avto, s svetlečim ali matiranim zaključkom. Komur zelena ne ustreza lahko izbere Jet črno ali Lunar belo. Notranjost je precej standardna, odeta v alkantari ali usnju, z dodatkom kontrastnih živo obarvanih črt. Vantage F1 Edition je na voljo v klasični kupejevski ali brezstrešni Roadster izvedenki. Osnoven model bo vašo denarnico olajšal za 162.000 evrov.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button