AvtomobilizemNovice

Aston Martin Valour: ekskluzivni GT z V12 in ročnim menjalnikom

110 primerkov za 110. obletnico obstoja.

Aston Martin praznuje svojo 110. obletnico s predstavitvijo unikatnega avtomobila Valour, ki je poklon dolgi tradiciji športnih avtomobilov s sprednjim motorjem in s svojo zasnovo zagotavlja pristno ter vznemirljivo vozniško izkušnjo. Valour opisuje njihovo strast do vožnje in bogato dediščino, hkrati pa kaže prenovljeno podobo znamke. Združuje klasični značaj s sodobno izvedbo, v kateri sta zajeta vznemirljivost in ekskluzivnost, značilna za britansko znamko.

Unikatni športnik je namenjen navdušencem, ki iščejo zanimivo vozno izkušnjo, saj je edini športni avtomobil s spredaj nameščenim V12 motorjem, ki je v letošnjem letu na voljo v kombinaciji z ročnim menjalnikom, s čimer se bo poklonil zlatemu obdobju vožnje. Združuje najnovejšo tehnologijo, metode in materiale ter jih povezuje z bistvenimi lastnosti, ki opredeljujejo Aston Martinove najboljše modele s sprednjim motorjem. Pri oblikovanju so navdih črpali iz kultnih modelov, kot sta V8 Vantage in V600 Vantage. V dolgem nosu se skriva 5,2-litrski motor V12 podprt z dvema turbinama, ki ustvari 715 KM in sodeluje s prilagojenim šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Proizvodnja omejena zgolj na 110 primerkov bo zagotovila redkost in zbirateljsko vrednost Valourja.

Valour z edinstveno nastavitvijo pogonskega sklopa, mehanskim diferencialom z delno zaporo in izpopolnjenimi načini vožnje ponuja edinstveno doživetje za volanom. Vzmetenje, nastavitev koles in krmilni sistem avtomobila so bili posebej prilagojeni za natančno vodljivost in nadzor na stezi, hkrati pa zagotavljajo udobje pri vožnji po običajnih cestah. Sicer je Valour opremljen še s karbon-keramičnimi zavorami in lahkimi kovanimi platišči obutimi v Michelin Pilot Sport S 5 pnevmatike, za optimalno delovanje v različnih razmerah. Karoserija je v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken in ima drzno obliko z aerodinamičnimi elementi za stabilizacijo in poudarjeno nastopaško podobo.

V notranjosti Valour ponuja dvosedežni kokpit s poudarkom na preprostosti in pristni uporabnosti. Središče pozornosti je prestavna ročica ročnega menjalnika, kar poudarja fizično in čustveno vključenost v vožnjo. Notranjost je sestavljena iz kombinacije tradicionalnih in visokotehnoloških materialov, kar strankam omogoča, da oblikujejo svojo popolno konfiguracijo. Proizvodnja Valourja bo stekla v tretjem četrtletju 2023, dobave prvih primerkov pa konec leta. Kaj hitro bo postal eden najbolj zaželenih in zbirateljskih Aston Martinovih izdelkov do zdaj.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button