AvtomobilizemNovice

Aston Martin V12 Vantage: Ko eleganca sreča brutalnost

Ekskluzivna serija 333 novih Vantage zverin z V12 motorjem in divjo aerodinamiko.

Čeprav sprva ni bilo pričakovano, zaradi stiskajočih ekoloških pravil, se je Aston Martin uklonil in naposled v nos novega malega športnika Vantage, stisnil mogočen V12 motor. Sicer edinstven dogodek spremlja žalostna novica, da gre za zadnji takšen podvig, preden se za večno poslovi dvanajstvaljnik pri modelu Vantage. Sloves bodo dodobra proslavili v obliki najhitrejšega in najmočnejšega Vantage do sedaj.

Za kateri V12 motor so se odločili ni presenečenje, gre za poznano 5,2-litrsko twin-turbo enoto, kakršno uporabljata večji DB11 in DBS Superleggera. Pod okriljem V12 Vantage je motor ugašen na 700 KM in 753 Nm navora, kar zadošča za pospešek do stotice v vsega 3,5 sekundah in doseg najvišje hitrosti 322 km/h. Drastično hitrejši od cenejšega V8 Vantage ni, ga pa spremlja precej prijetnejša simfonija dvanajstih valjev.

Kot pri ostalih različicah, se vsa moč na zadnji kolesni par prenaša preko osemstopenjskega ZF samodejnega menjalnika, tokrat z manjšimi spremembami nastavitev. Ustrezna okrepitev šasije, zaradi novo pridobljene dodatne moči in večje mase V12 motorja, je prinesla nove adaptivne blažilnike, spremenjene ojačitve, trše vzmeti, standardne karbon-keramične zavore in Michelin Pilot 4S pnevmatike, oblečene okoli svežih 21-palčnih platišč. Za več užitka in dodatne informacije pri krotenju nove zverine, so izpilili odzivnost krmiljenja.

Vsekakor pa ne moremo mimo drastično širše karoserije, ki deluje izredno postavno, a obenem so bile spremembe potrebne že zaradi dodatnega potiska k tlom in hlajenja. V širino je V12 Vantage pridobil 40 mm, novo karoserijo pa so skoraj v celoti izdelali iz ogljikovih vlaken, s čimer so izničili večjo maso novega motorja. Podvigi zmanjšanja odvečne mase so prinesli karbonski sprednji odbijač, pokrov motorja, razna zakrilca, stranska pragova, zadnji odbijač in nenazadnje lažji akumulator. 7,2 kilogramov je lažji tudi nov sredinsko nameščen izpuh.

V12 Vantage lahko pri visoki hitrosti ustvari 204 kilograme potiska k tlom, za kar so zaslužna nova zakrilca, zadnji difuzor in večje zadnje nepremično krilce. Če strankam le-ta ni po godu, lahko izberejo čistejšo linijo brez spojlerja. Spremembe se nadaljujejo tudi v notranjosti, ki se pohvali s parom karbonskih školjkastih sedežev, odetih v kakovostno usnje ali športno alkantaro, volanom s karbonskima prestavnima ročicama in vidno zadnjo ojačitvijo. Na vrhu armaturne plošče še veno domuje informacijski zaslon, ki ga žene Mercedesov operacijski sistem.

Kot pri vseh ostalih Aston Martinovih modelih, bodo tudi pri V12 Vantage stranke deležne vstopa v oddelek Q, ki ustreže tudi najzahtevnejšim željam personalizacije, zato lahko pričakujemo 333 precej različnih primerkov. Koliko bodo morali srečneži z debelo denarnico odšteti še ni znano, a so razprodali prav vse enote, prve dostave pa so predvidene že naslednji mesec.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button