AvtomobilizemNovice

Aston Martin se v vsej veličini vrača na Le Mans

Valkyrie bo svoje sposobnosti izkazal tudi na najzahtevnejših vztrajnostnih dirkah.

Iz Aston Martina prihaja odmevna novica, da se leta 2025 vračajo na prestižno dirko 24 ur Le Mansa, kjer bodo nastopili z dirkalnim prototipom svojega vrhunskega hiperšportnika Valkyrie. Ambiciozno prizadevanje bodo uresničili v sodelovanju s podjetjem Heart of Racing, Aston Martinovim partnerjem za vzdržljivostne dirke, ki se pohvali z zmagovito zgodovino na tovrstnih prvenstvih. Poleg dirke v Le Mansu se bodo z vsaj enim dirkalnikom Valkyrie udeležili razreda hipercar v svetovnem vztrajnostnem prvenstvu WEC in severnoameriškem prvenstvu IMSA.

Aston Martinova zavezanost zmogljivosti se odraža v hiperšportniku Valkyrie, ki premika meje hitrosti in vozne dinamike, saj ga ne omejujejo omejevali športni predpisi. Podjetje ima bogato zgodovino na področju vzdržljivostnih dirk, saj je v Le Mansu večkrat zmagalo v različnih razredih, vključno s skupno zmago leta 1959.

Aston Martin Performance Technologies razvija tekmovalno različico Valkyrie, ki bo ustrezala posebnim predpisom o aerodinamiki in moči za tekmovanja na vztrajnostnih dirkah. Prirejeni Valkyrie bo nadaljeval z uporabo mogočnega Cosworthovega 6,5-litrskega V12, s popravki po zahtevah razreda hipercar. Astonova programa v WEC in IMSA bo vodila ekipa Heart of Racing, s čimer bo Valkyrie postal prvi čistokrvni hiperavtomobil, ki bo tekmoval v obeh prvenstvih.

Aston Martin vzporedno širi svojo prisotnost na področju vzdržljivostnih dirk s prilagojenimi dirkalniki razredov GT4 in GT3 na osnovi novega Vantage. Ti novi GT dirklaniki bodo za nakup in tekmovanje na voljo v dirkalni sezoni 2024. Prihod nove generacije pomeni konec uspešnega poglavja v zgodovini podjetja Aston Martin Racing z aktualno generacijo modela Vantage, ki si je prislužil več naslovov svetovnega prvaka in številne zmage na prestižnih dirkah, kot je 24 ur Le Mansa.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button