AvtomobilizemNovice

Aston Martin se pripravlja na Le Mans 2025

Aston Martin bo prihodnje leto z dirkalnikom Valkiryie AMR-LMH nastopil v prvenstvih WEC in IMSA.

Aston Martin Valkyrie AMR-LMH vstopa v testno fazo, s čimer se britanska znamka pripravlja na ambiciozno željo, prihodnje leto osvojiti najvišjo stopničko na 24 ur Le Mansa, kar jim ni uspelo že od leta 1959. Hiperšportni dirkalnik je nastal pod okriljem Aston Martin Performance Technologies in The Heart of Racing, vozili ga bodo Darren Turner, Mario Farnbacher ter Harry Tincknell. Naslednja stopnja v razvoju je obsežno testiranje, jeseni sledi homologacija s strani FIA, potem pa tekmovalni debi v sezoni 2025.

Posebnist dirkalnika Valkyrie AMR-LMH je, da je edini avtomobil v najvišjem razredu hiperšportnikov, ki izhaja iz serijskega vozila Aston Martin Valkyrie. Z njim bodo nastopili v svetovnem prvenstvu FIA World Endurance Championship (WEC) in IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IMSA), pri čemer bo The Heart of Racing prihodnje leto predstavil dve vozili v WEC in eno v IMSA. Adam Carter, vodja vzdržljivostnega motošporta pri Aston Martinu, je poudaril, da je Valkyrie AMR-LMH pionirski vzdržljivostni tekmovalni avtomobil, ki v zgodnjih stopnjah preizkušanja dosega zastavljene cilje. Dirkalnik se ponaša z optimizirano šasijo iz ogljikovih vlaken in spremenjeno različico Cosworthovega 6,5-litrskega atmosferskega V12 motorja, ki se lahko zvrti vse do 11.000 vrtljajev na minuto in proizvede več kot 1.000 KM.

Družba Heart of Racing, ki je pred kratkim za svoj program WEC ustanovila sedež v Združenem kraljestvu v bližini Silverstona, nadzira celoten razvoj in testiranje dirkalnika Valkyrie AMR-LMH.  Aston Martin namerava v sodelovanju z The Heart of Racing tekmovati tudi v razredu GTP IMSA, in sicer s sedežem v Phoenixu v Severni Ameriki. Ta strateški vstop zagotavlja prisotnost podjetja Aston Martin na vseh ravneh vzdržljivostnih dirk, od amaterskih do profesionalnih, in seveda v svetovnem prvenstvu Formule 1. Od leta 2025 bo Aston Martin edini proizvajalec, ki bo tekmoval v celotnem spektru športnih avtomobilov in dirk GT. V 95-letni zgodovini je na dirki Le Mans za volanom Aston Martina sedlo več kot 240 dirkačev, pri čemer so uporabljali 27 različnih kombinacij šasij in motorjev. Odmevno prizorišče je vedno znova poudarjalo njihov tekmovalni duh in trajno zapuščino v motošportu.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button