AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Aston Martin obljublja nove električne modele leta 2025

V roku štirih let bosta prispela električen športnik in SUV.

Aston Martin se je zavezal k izdelavi prihajajočih električnih modelov v domači Britaniji in ne v Nemčiji, pod okriljem strateškega partnerja Mercedes. Novi predsednik Aston Martina, Lawrence Stroll, je za javnost razkril, da bodo kmalu začeli s sestavljanjem električno gnanega športnega avtomobila v obratu v Gaydnu, prav tako neslišnega SUV-ja pa bodo izdelovali v valižanski tovarni St Athan, kjer trenutno nastaja DBX.

Prvi izključno električen Aston Martin bo luč sveta ugledal leta 2025, s to časovnico nameravajo prehiteti konkurenco pri Ferrariju in McLarnu. Italijani so se namreč izdelavi električnih vozil zavezali z letom 2030, McLaren pa se še vedno posveča hibridni tehnologiji. Aston ima pred tekmeci ogromno prednost, predvsem na račun povezave z Mercedesom.

Mercedes si trenutno lasti 20 odstotkov Aston Martina in jih zalaga z V8 motorji, ki so ključni za nekatere modele, vključno z DBX. Stroll je upanja, da se bo sodelovanje kmalu razširilo na nove električne modele, z Mercedesovo dobavo baterijskih sklopov. Njihova tehnologija je že potrjena za priključno hibridno različico DBX, pripravljeno za leto 2023. Do leta 2030 bodo elektrificirali kar 90 odstotkov prodajne palete, bolj zelene bodo prav tako zamenjave modelov DB11, Vantage in DBS.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button