AvtomobilizemNovice

Aston Martin DBX707: Najmočnejši luksuzni SUV na svetu

Najhitrejši in najbolj dinamičen SUV je po Astonovih besedah »sablja v segmentu kladiv«.

Aston Martin predstavlja najmočnejšo, najhitrejšo in najbolj dinamično obliko SUV-ja DBX, ki je pripravljen s prestola izriniti Lamborghinija Urus in Porscheja Cayenne Turbo GT. DBX707, kakor so ga poimenovali, zmore kar sedemsto konjskih moči, kar postavlja v sam vrh mogočnih športnih terencev.

Kot pričakovano, se številka 707 v imenu navezuje na konjsko moč motorja, AMG-jevega 4-litrskega V8 z dvema turbinama, ki obenem premore tudi 890 Nm navora. Te številke so praktično dosegli le z vgradnjo novih turbopolnilnikov in nove nadzorne enote motorja, nov devetstopenjski samodejni menjalnik pa bo v primerjavi z tistim v standardnem DBX-u hitreje pretikal med prestavami.

Rezultat je projektil z 2,2 tonsko maso, ki se do stotice izstreli v vsega 3,3 sekundah, hitreje od Urusa in na nivoju Cayenne Turbo GT, najvišja hitrost je odmerjena pri vrtoglavih 310 km/h – zelo impresivno za avtomobil, ki s seboj novi tolikšno odvečno maso. Seveda vse to ni bilo mogoče le z nadgradnjo motorja in menjalnika, veliko vlogo igra nova različica elektronskega diferenciala, ki lahko na zadnjo os pošlje ves navor ustvarjen pod motornim pokrovom. Za popolno speljevanje poskrbi vozni način Race Start, na voljo sta še GT Sport in Sport+.

DBX707 ni le divja zver v ravni črti, saj so inženirji v lovu za igrivo dinamiko, izboljšali veliko področij podvozja. Zračno vzmetenje ostaja, vendar so spremenili delovanje blaženja, bolj natančno je tudi delovanje elektronskega krmiljenja. Skratka, novi DBX se bo v zavojih precej manj nagibal, vozniku pa bo preko volana podanih več informacij. Obvezna nadgradnja zavornega sistema za kljubovane dodatni moči, je prinesla zajetne 420 mm karbon-keramične diske spredaj in 390 mm zadaj, v katere grizejo šestbatne čeljusti. Z lažjim zavornim sistemom in novimi 22-palčnimi platišči (opcijska so 23-palčna) so oklestili 40,5 kilogramov odvečne mase.

Sveža platišča pa niso edina zunanja modifikacija, DBX707 bo iz povprečja izstopal z aerodinamičnimi spremembami v obliki večje sprednje maske z novo dnevno osvetlitvijo, za katero se skrivajo kanali za hlajenje zavor, izrazitejši je tudi spodnji del odbijača. Športna tematika se nadaljuje z globljimi in močneje izklesanimi boki, na zadku bomo našli nujno strešno krilce, večji difuzor in večje izpušne cevi.

Privlačna notranjost izdelana po znamenitem Astonovem receptu prefinjenosti, standardno predstavlja 16-smerno nastavljive športne sedeže, vse skupaj je odeto v kombinacijo različnih kakovostnih materialov. V osnovni obliki so podrobnosti v kabini izdelane iz temnega kroma in karbonskih vlaken, a pri Aston Martinovem oddelku Q, bodo ustregli vsem željam srečnih kupcev, tako omejitev praktično ni.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button