AvtomobilizemNovice

Aston Martin DBR22: Ekskluzivni speedster s 715 KM

Karbonska mojstrovina Aston Martin DBR22 obeležuje 10. obletnico oddelka Q.

Aston Martin je ob 10. obletnici delovanja oddelka Q, zadolženega za izdelavo najbolj prestižnih vozil, predstavil posebnega speedsterja DBR22, ki v čudovitem paketu združuje zgodovinsko obarvano oblikovanje, moderno tehnologijo in visoko zmogljivost.

DBR22 se s svojimi potezami naslanja na tradicijo britanske znamke, saj nekoliko spominja na modela DBR1 in DB3S iz petdesetih let prejšnjega stoletja. Celotna karoserija je rečno izdelana iz ogljikovih vlaken in oblikovana tako, da poudari mišičaste poteze ter hkrati ohranja eleganco. Od tradicije se pri DBR22 odmikajo z novo sprednjo masko, med drugim ga definirajo še zračna reža na pokrovu motorja in par zračnikov na straneh. Pod dolgim nosom britanske umetnine tiči 5,2 litrski V12, podprt z dvema turbinama, ki ustvari prijetnih 715 KM in 753 Nm navora, kar se preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika prenaša na zadnji kolesni par. Pospešek do stotice bo trajal samo 3,4 sekunda, najvišja hitrost znaša 320 km/h.

Povsem nova lahka 21-palčna platišča s sredinskim zaklepom imajo edinstveno 14-krako zasnovo, navdihnjeno s strani motošporta, nizka linija vetrobranskega stekla in ozka stranska ogledala pa dajejo vozilu DBR22 izjemno dinamičen videz. Sredinske matice koles je mogoče prilagoditi iz obsežne palete barv, kar je pričakovano od oddelka Q, za okrasitev zunanjosti DBR22 je mogoče uporabiti tudi Astonovo shemo »Paint to Sample«, v okviru katere podjetje izbere ustvari natančno kopijo strankine zaželene barve.

Svetlobni element čez celotno širino zadka in difuzor s sredinskim izpušnim sistemom, ustvarita čist videz, podprt z enodelno ploščo z dvema izboklinama, kjer se skrivajo ojačitve za izboljšano varnost. Notranjost je precej manj pusta, kot bi sicer pričakovali pri tovrstnem speedsterju, vse skupaj je prepredeno z veliko kakovostnega usnja in surovih karbonskih vlaken, s čimer se nadaljuje športna tematika. Povsem nova je arhitektura armaturne plošče z dvema navpičnima zračnim odprtinama ob integriranem osrednjem zaslonu na dotik. Aston pravi, da je tako videz čistejši in manj natrpan.

Britanski znamki bliskoviti avtomobili brez strehe vsekakor niso tujka, tudi v zadnjem času, saj so že predstavili model V12 Speedster, vendar ima DBR22 v primerjavi s sorodnikom prilagojeno podvozje, s preoblikovanim dnom, ki poskrbi za boljšo aerodinamiko in več stabilnosti. Aston je prvič uporabil tudi 3D-tiskanje, pri čemer so bili sestavni deli zadnjega podokvirja natisnjeni iz aluminija in nato zlepljeni skupaj, kar zniža maso, vendar ne vpliva na togost. Kalibracija adaptivnih blažilnikov je prilagojena modelu DBR22, poleg tega pa je vgrajen tudi krmilni drog z večjo natančnostjo krmiljenja in hitrejšmi povratnimi informacijami. Unikatna nastavitev motorja poskrbi za nekoliko drugačno podajanje navora, kar ustvari čisto drugačno vozno doživetje v primerjavi s preostalimi modeli.

Seveda je oddelek Q ob svoji 10. obletnici delovanja namenjen tudi ustvarjanju po meri, zato se lahko potencialni kupci DBR22 skoraj do onemoglosti poigravajo s konfiguracijo sanjskega konjička. Zelo verjetno je, da bo srečnih lastnikov le 10, eden za vsako leto delovanja divizije Q, za posamezen primerek pa bo potrebno odšteti najmanj 1,8 milijona evrov.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button