AvtomobilizemNovice

Aston Martin DB5 praznuje 60. obletnico

DB5 kljub letom ostaja sinonim elegance in prestiža.

Znameniti Aston Martin DB5 v tem mesecu beleži 60. obletnico in s tem zaznamuje šest desetletij vpliva na britansko kulturo in oblikovanje. Model DB5 ostaja eden najbolj prepoznavnih in cenjenih avtomobilov na svetu, ki simbolizira položaj Aston Martina kot vrhunske premijske znamke. Na festivalu Goodwood Revival je bil poleg modela DB5 predstavlja tudi najnovejša nadaljevanka serije DB, model DB12, s čimer sta bila poudarjena bogata dediščina in obetavna prihodnost britanske znamke.

Čudoviti DB5 se je rodil leta 1963 kot naslednim priljubljenega modela DB4, prinesel je pomembne oblikovne in tehnične izboljšave, vključno z zmogljivejšim motorjem. Premierno so ga razkrili na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, kjer je postal sinonim sloga in zaželenost. Model DB5, ki so ga v tovarni v Newport Pagnellu izdelovali slabi dve leti, je kaj hitro pridobil sloves enega najbolj zaželenih avtomobilov v zgodovini.

Slava modela DB5 je eksplodirala, ko je nastopil v filmih o najbolj slavnem tajnem agentu, James Bond. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je pritegnil tudi druge pomembne lastnike, med drugim člane skupine The Beatles, Micka Jaggerja in Petra Sellersa, kasneje so ga v svojo zbirko dodali tudi Robert Plant, Elle MacPherson ter Ralph Lauren. Kljub omejeni proizvodnji je bilo izdelanih 887 limuzin, 123 kabrioletov in 12 po meri izdelanih shooting brake, je DB5 zaradi svoje zvezdniške privlačnosti Aston Martina ponesel med svetovne zvezde.

Pod dolgim elegantnim nosom DB5 rohni 4-litrski šestvaljni vrstni motor, ki v serijski različici zagotavlja 286 KM, avtomobil pa se je v primerjavi s predhodnikom ponašal s številnimk tehničnimi izboljšavami, vključno z električno pomičnimi stekli in klimatsko napravo. Njegova impresivna najvišja hitrost preko 241 km/h je takrat potrdila njegov status najhitrejšega štirisedežnega GT-ja na svetu. Izjemna zmogljivost, dinamika in elegantna zasnova modela DB5 sta postavili temelje za prihodnje modele, vključno z DB12, prvim pravim Super Tourerjem.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button