AvtomobilizemNovice

ARX-06 je Acurin novi bojevnik v kategoriji LMDh

Acura razkriva prve fotografije novega prototipnega dirkalnika in okusne tehnične podrobnosti.

To je popolnoma nova Acura ARX-06, dirkalnik razreda LMDh v svetu vztrajnostnih dirk, ki nima najbolj navdihujočega imena, a vseeno gre za precej zanimiv stroj, še posebej na področju motorja.

Acurin novinec je bil kot rečeno izdelan po regulacijah razreda LMDh in se bo z naslednjo sezono udeležil prvenstva IMSA WeatherTech SportsCar v ZDA. Glede na pravila, ustreza tudi omejitvam dirke v Le Mansu in nenazadnje svetovnega vztrajnostnega prvenstva WEC, a zaenkrat Acura nima večjih ambicij preko Atlantika.

Če bi se odločili zapeljat na evropska tla, bi navdušili s simfonijo čisto novega 2,4-litrskega V6 motorja, podprtega z dvema turbopolnilnikoma, ki se zvrti vse do 10 tisoč vrtljajev in sodeluje s hibridnim sistemom. Moč omejena na 670 KM se preko bliskovitega Xtrac šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika prenaša na zadnji kolesi. Sam bencinski motor je bil v celoti zasnovan, razvit in izdelan s strani ameriškega oddelka Honda Performance Development, prav tako je zmožen delovanja na trajnostno gorivo.

Preostali del pogona, elektromotor in baterijo, sta dobavila Bosch ter Williams Advanced Engineering. Za karbonsko šasijo so izbrali podjetje Oreca, divje oblikovana karoserija pa je delo Acurinega oblikovalskega studia v Los Angelesu. »Če ste znamka športnih vozil, morate dirkati. Tako preprosto je,” je dejal podpredsednik družbe Acura, Jon Ikeda.

»Tako obstoječi prototip ARX-05 kot naš serijski model NSX GT3, sta se na dirkališčih po vsej Severni Ameriki izkazala kot izurjena zmagovalca dirk in prvenstev. S prihodom novega elektrificiranega modela Acura ARX-06, se veselimo, da se bomo lahko pomerili z drugimi vrhunskimi avtomobilskimi znamkami z vsega sveta in nadaljevali z zmagovanjem.« S konkretnimi ambicijami bodo začeli januarja prihodnje leto, ko bo ARX-06 debitiral na 24-urni preizkušnji v Daytoni.

Žiga Kolman
foto: Acura

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button