AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Ariel Hipercar: Ko pri Arielu razmišljajo električno

Najnovejši izdelek znamke iz Somerseta poganjajo štirje elektromotorji in plinska turbina s 110 tisoč vrtljaji.

Ariel se je v avtomobilizmu hitro zapisal kot proizvajalec vratolomno hitrih in lahkotnih športnih avtomobilov, ki malemu človeku ponujajo občutek vožnje formule, sedaj se podajajo v svet najbolj ekskluzivnih hiperšportnikov. Radikalni novi model Hipercar poganjajo kar štirje elektromotorji, s pomočjo katerih se do stotice izstreli v dveh sekundah.

S spretno poimenovanim modelom se Ariel Motor opazno odmika od običajnih modelov (Atom in Nomad) z izpostavljeno cevno šasijo, tokrat posegajo po aluminijasti zasnovi in električnem pogonu. Kabina je prvič povsem zaprta in obkrožena z aerodinamično usmerjeno karoserijo, ki skrbi za ustvarjanje velike količine potiska k tlom, kar je ključno za stabilnost pri visoki hitrosti.

Za premikanje Hipercarja skrbijo štirje 300-konjski elektromotorji, vsak na svojem koncu, s skupno močjo 880 kW (1.196 KM) in 1.800 Nm navora. Zaradi razmeroma nizke mase 1.500 kilogramov, se mala zverinica so stotice požene v zgolj 2,09 sekundah, do 160 km/h v 4,42 sekundah in doseže najvišjo hitrosti 250 km/h. Ariel namerava s prehodom na serijsko različico te številke še nekoliko izboljšati, prav tako pripravljajo olajšano izvedenko z zadnjim pogonom in polovično močjo 598 KM.

Brezskrbno mučenje na stezi bo mogoče zavoljo tekočinsko hlajene 62 kWh baterije, nameščene v središču dna vozila, kar poskrbi za idealno razporeditev mase in posledično odlično dinamiko. Po merjenju WLTP naj bi Hipercar z enim polnjenjem prevozil do 150 kilometrov, a njegova največja prednost pred konkurenco je plinska turbina za podaljšanje dometa. Cosworthov izdelek nameščen na zadku vozila lahko med vožnjo z največ 35 kW polni baterijo, hkrati lahko deluje na bencin ali alternativna goriva.

Še vedno gre v osnovi za Ariela, kar pomeni, da sta poleg zmogljivega pogona visoko na seznamu tudi dinamika in vodljivost. Pri Hipercarju bodo užitke za volanom lovili z dvojno vpetim (double-wishbone) vzmetenjem, za nastavljivi ojačitvami in Bilstein blažilniki, zaradi zajetnih pnevmatik širine 265 mm, so morali poseči po servo krmiljenju. Za varno zaustavitev bodo skrbele šest- in štiribatne zavore podjetja AP Racing, štirica elektromotorjev pa odpira maksimalne zmožnosti natančnega vektoringa navora.

Notranjost Hipercarja je še v stopnji razvoja, vendar obljubljajo dovolj prostora za visoko raščene entuziaste, obilico udobja in ohranitev fizičnih gumbov za dostop do najnujnejših funkcij. Za prikaz informacij bodo skrbeli digitalni zasloni. Ariel že sprejema naročila za novi model, ki naj bi na ceste zapeljal v roku dveh let. In cena? Uradno še ni potrjena, a naj bi bila nižja od milijona funtov (1,16 milijona evrov).

Žiga Kolman
foto: Ariel Motor

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button