AvtomobilizemNovice

Alpine se vrača v Le Mans s svojim A424

Testiranja gredo po načrtih trdijo tako dirkači kot inženirji.

Mednarodna avtomobilska vzdržljivostna scena bo v prihodnji sezoni 2024 bogatejša še za enega proizvajalca – Alpine. Ta se bo tako na World Endurance Championship, ki poteka tudi v Le Mansu, kot na ameriško IMSA podal v segmentu hipervozil in sicer s svojim prototipom A424.

Trenutno so v teku obširna testiranja, ki potekajo v španskem Jerezu, kjer vozilo do roba pritiskajo testni šoferji Charles Milesi, André Negrão in Nicolas Lapierre. Cilj testiranj je optimizirati aerodinamiko vozila, prilagoditi uporabo hibridnega pogona in doseči kar najboljše ravnotežje pri upravljanju z vozilom.

A424 je nastal v sodelovanju z inženirskim podjetjem Signatech, s katerim Alpine sodeluje zadnje desetletje. Da gre za uspešen zakon pričajo lovorike, ki jih je Alpine osvojil v evropski vzdržljivostni kategoriji LMP2 ter nekaj njih v najvišji kategoriji s predelanim LMP1 vozilom v letih 2021 in 2022.

Če za konec na hitro preverimo tehnikalije hibridnega hipervozila so podatki naslednji: Osnovo tvori 3,4-litrski turbo V6 z F1 hibridnim boostom (moč znaša približno 700 KM), menjalnik je 6-stopenjski Xtrac z obvolanskimi ročkami, medtem ko celotna masa vozila zahvaljujoč karbonski strukturi znaša le tono in 30 kilogramov.

Blaž Likovič
foto: Alpine

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button